Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 februari 2020 | 07:50

Universal erkänner att Dark Universe var ett misstag

Så många stjärnor. Så många monster. Hur kunde det gå så fel? "Världen hade inte bett om ett filmiskt universum", säger studiochefen Donna Langley.
För några år sedan presenterade Universal storslagna planer på att samla klassiska filmmonster i ett enat filmuniversum: Dark Universe. ”The Mummy” med Tom Cruise skulle följas av ”Bride of Frankenstein” och ”The Invisible Man”, sedan stod även karaktärer som Dracula och Wolfman på tur.

Men actionpackade ”The Mummy” (2017) lockade inte de väntade publikmassorna, och Universal var snabba på att blåsa av hela projektet.

- Vi försökte fläta samman våra monster och det misslyckades, berättar studions ordförande Donna Langley i en ny intervju.

- Vi insåg att de här karaktärerna har levt så länge av en anledning, men att det inte är bråttom. Och världen hade verkligen inte bett om ett delat universum med klassiska monster. Vi har gått tillbaka och skapat ett nytt tillvägagångssätt som sätter filmskaparen först, och budgeten kan variera.
 
 
Russell Crowe i rollen som Dr. Jekyll/Mr. Hyde var tänkt att knyta samman de olika filmerna. Universal hade redan gett Javier Bardem rollen som Frankenstein, och Johnny Depp skulle spelat Den osynlige mannen, innan studion kom på bättre tankar.

Med deras nya approach på plats fick Leigh Whannell utveckla en egen version av klassiska rysaren ”The Invisible Man”; den här gången med Elisabeth Moss i fokus. Hon spelar en kvinna som plågas av ett våldsamt ex, som hon till råga på allt inte kan se.

Chris Morgan, manusförfattaren bakom ”The Mummy”, sade till io9 i somras att Universal förmodligen har hittat rätt:

- Jag tror det är rätt sätt att göra monsterfilmerna på. De fokuserar på ett starkt manus, en bra berättelse, för ska man bygga ett universum måste det börja så. Jag tror inte de bekymrar sig så mycket över ett fillmuniversum längre, snarare vill de göra fantastiska monsterfilmer, så jag ser fram emot att se dem.
 
 
Där ”The Mummy” var en stor och actionpackad blockbuster, känns kommande ”The Invisible Man” mer som en intim och intensiv Blumhouse-thriller. Därefter blir det dags för monsterfilmen ”Dark Army”, skapad av Paul Feig (”Bridesmaids”).
 
"The Invisible Man" släpps på bio nästa fredag, 28 februari.
| 21 februari 2020 07:50 |