Film

Skribent

MovieZine

1 oktober 2023 | 21:00

Unik chans att se "Fredagen den 13:e" på bio - på fredagen den 13:e

Filmfestivalen för Stockholms skräckfantaster är snart tillbaka med ett nytt fullspäckat program.
Skräckfilmsfestivalen Monsters of Film är snart tillbaka igen. I år har festivalen vuxit till 10 dagar, och ingivs på det perfekta datumet för alla skräckälskare: fredagen den 13 oktober.
 
Dagen till ära får festivalpubliken mysa med slasherfavoriten Jason Voorhees under inte bara en, utan två filmer. I programmet hittas nämligen en olycksbådande double-bill med rysaren "Fredagen den 13:e del 2" (1981) och "Friday the 13th: The Final Chapter" (1984) som trots sin titel bara är den fjärde delen i serien.
 
 

Jason gör debut

 
Del 2 av "Fredagen den 13:e"-serien utspelar sig fem år efter den första filmen och följer en liknande premiss som del 1, med en okänd stalker som dödar en grupp ungdomar. Det är i denna film vi träffar Jason Voorhees för första gången. Han sågs i den första filmen endast i tillbakablickar och hallucinationer. Här använder Jason en gammal jutevävssäck för att dölja ansiktet. (Den ikoniska hockeymasken kom först i den tredje filmen.)
 
Ursprungligen var "Fredagen den 13:e – del 2" tänkt att vara en antologifilm baserad på myterna kring olycksdagen fredagen den 13, men den första filmens popularitet gjorde att filmskaparna valde att fortsätta att bygga vidare på historien och mytologin kring Camp Crystal Lake. Ingen blev besviken!
 
 

Den sista filmen... eller?

 
"Friday the 13th: The Final Chapter" är den fjärde delen i berättelsen om Jason Voorhees och följer en till synes död Jason som flyr från ett bårhus och återvänder till Camp Crystal Lake för att fortsätta sin mördarrunda. I filmen dyker Tommy Jarvis (Corey Feldman) upp för första gången, en karaktär som senare skulle göra framträdanden i två uppföljare.
 
Filmen var, som titeln avslöjar, tänkt att bli den sista delen av serien. Producenten Frank Mancuso Jr ville avsluta franchisen eftersom han kände att ingen respekterade honom för hans arbete oavsett hur mycket pengar filmerna drog in. Paramount Pictures stödde beslutet, eftersom de var medvetna om den minskande intresset för slasherfilmer. Därför marknadsfördes filmen som ”The Final Chapter”.
 
Filmens framgång på biograferna ledde dock till ytterligare en uppföljare, Fredagen den 13:e – Del 5 (1985). Senare följd av ytterligare sex uppföljare och en reboot.
 
 

Fullspäckat program på Monsters of Film

 
Monsters of Film har som tidigare år ett digert program med skräck och fantasy från världens alla hörn. Njut av kalla kårar och trollska stämningar och ge dig ut med en yxa i mörkret på jakt efter vampyrer, spöken, zombies och onda clowner.
 
Årets öppningsfilm lördagen den 14 oktober blir Sverigepremiären av Jennifer Reeders high school skräckis "Perpetrator" som gjort succé på filmfestivaler över hela världen.
 
Öppningsfilm för den nya Harsh Reality-sektionen är thrillern "Femme". Den beskrivs som en snygg, rå, våldsam och sensuell film om hur offret för en misshandel använder sig av förförelse och sex på sin väg mot en efterlängtad hämnd.
 
Årets hedersgäst blir italienske regissören Enzo G Castellari, känd för flera våldsamma spaghetti-westerns och krigsfilmen "The Inglorious Bastards" (1978). Fem kultklassiker bjuds det på plus flera möjligheter att höra honom berätta om sitt filmskapande.
| 1 oktober 2023 21:00 |