EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

19 augusti 2016 | 06:00

Ulf Malmros ”Flykten till framtiden” har fått en poster

"Filmen är en jäkligt kul mix av drama, komedi och science fiction med en skön atmosfär", säger filmdebuterande Elias Palin.
Får det vara en svensk tidsresekomedi i höst? 

I Ulf Malmros och Jaana Fomins ”Flykten till framtiden” reser 22-årige Svante från 1970-talets Stockholm till nutid. MovieZine kan idag visa upp filmens affisch, som frontar med komikern Henrik Dorsin, Victoria Dyrstad och filmdebuterande Elias Palin.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Regissören Ulf Malmros inspiration till filmen kommer från Robert Zemeckis 80-talsklassiker med en snarlik titel:

– Jag har varit djupt fascinerad av tidresefilmer sedan jag såg ”Tillbaka till framtiden” som tjugoåring på bio. Tidsresor är på ett filosofiskt plan väldigt optimistiska – framtiden är inte bestämd. Den är öppen och påverkbar. Jag tror att de flesta tänker mycket på tiden och drömmer sig tillbaka och önskar saker gjorda eller ogjorda. 

Jaana Fomin, som arbetat tillsammans med Malmros på flera av hans tidigare projekt, är medregissör på ”Flykten till framtiden”. Hon ser på inspelningen nästan som två olika filmer:

- Skillnaden mellan 1973 och 2016 var den stora utmaningen. På ett sätt var det som att göra två filmer och egentligen så var nutiden svårast. Jag bestämde mig för försöka återskapa nutiden så trovärdigt som det bara går även om jag ”förhöjde” delar av den till viss del, för att få till en spänning och skillnad mellan 70-talet och vår tid. Jag försökte se på vår tid med Svantes ögon och ta fasta på de olikheter som skulle kunna förvirra honom.

Huvudrollen Svante spelas av Elias Palin, som velat bli skådespelare sedan han var åtta. Efter några år på teaterscenen gör han sin första huvudroll på bio.

- Det är ett skitbra manus. Så fort jag fick det sträckläste jag igenom hela. Man fastnar verkligen för historien. Filmen är en jäkligt kul mix av drama, komedi och science fiction med en skön atmosfär. Det är inte likt något annat i Sverige. Det är en spacead historia som samtidigt är så himla geniun och fin.

I en stor roll som skivbutiksägaren Bengan syns Henrik Dorsin. Han berättar:

- Jag jobbade med Ulf Malmros i “Min så kallade pappa”. Nu hörde han av sig och frågade om jag gillar “Tillbaka till framtiden”? Jag svarade att det gör jag verkligen. ”Bra för jag har gjort en svensk version – vill du spela Doc?” Jag läste manus samma kväll och tyckte reservationslöst att det var väldigt bra. Jag ringde upp på en gång och tackade ja.


"Flykten till framtiden" får biopremiär 11 november.
| 19 augusti 2016 06:00 |