Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 december 2022 | 14:20

Äntligen premiär för "UFO Sweden" - här är de första reaktionerna!

MovieZines skribent blev inbjuden till den stora världspremiären av Crazy Pictures nya film. Hur lyder domen?
Med 2018 års katastrofrulle "Den blomstertid nu kommer" visade filmkollektivet Crazy Pictures att det går att göra sjukt häftiga filmer i Sverige, utanför det traditionella systemet och det något stela Bergman-arvet. Och ambitionerna sänktes knappast när det var dags för deras andra film, en sci-fi som utlovade blinkningar åt både Christopher Nolan och "Stranger Things".
 
Nu kan vi andas ut. "UFO Sweden" har visats för publik, och vad vi fått höra har det varit väl värt väntan! MovieZines tv-skribent Jonatan Blomberg fanns med bland de inbjudna VIP-gästerna på gårdagens stora galapremiär i Norrköping, Crazy Pictures-grabbarnas hemstad där filmen också utspelar sig. (Timmarna efteråt visades filmen även som en av två hemliga titlar på Filmstadens lussevaka över hela landet.)
 
Vi kunde inte hålla oss till julpremiären utan frågade ut Jonatan om hans tankar om filmen:
 
Vad hade du för förväntningar på "UFO Sweden" inför premiären?
 
- Jag hade faktiskt väldigt stora förväntningar. Men kanske av lite annorlunda anledningar än de andra i publiken igår. Jag har ju fått vara med och följa inspelningarna bakom kulisserna en hel del och fick även läsa manuset innan man drog igång. Så det har kanske mer varit en känsla av "hur tusan ska man lyckas ro i land det här?", som legat till grund för mina höga förväntningar.
 
- Till en början var jag väldigt nyfiken på hur några väldigt specifika scener skulle se ut, men sen när filmen väl drog igång så sögs jag ändå in och kunde njuta av den som helhet. Jag blev riktigt imponerad över hur man faktiskt lyckats få ihop allt så bra - och att "UFO Sweden" känns väldigt annorlunda för att vara en film som spelats in i Sverige. 
 
 
Hur var den första känslan i biosalongen när eftertexterna började rulla?
 
- Lättnad. Jag hade nog inte förstått hur mycket jag hoppades att jag faktiskt skulle gilla den. Särskilt med tanke på att jag visste att det bara var någon timma kvar innan jag skulle sitta och intervjua några delar ur Crazy Pictures om filmen. Hade väl kunnat bli lite tråkig stämning om jag hade hatat den, haha. 
 
- Stämningen just i biosalongen var väl kanske en aning dopad, med tanke på att "UFO Sweden" är inspelad i Norrköping. Men om man skulle ha satt igång ett tidtagarur där under eftertexterna och räknat minuterna som filmen fick applåder efteråt, så hade nog de där Cannes-premiärerna som alltid skryter om hur länge folk applåderar fått sig ordentlig utmaning. 
 
Och vad tänker du om filmen idag, när du hunnit smälta alla intryck?
 
- Eftersom jag "visste" var berättelsen var på väg så kan jag ju inte riktigt avgöra hur lätt det kommer vara att hänga med i några av svängarna som sker under filmen. Utan att avslöja för mycket så finns det exempelvis ett parti mot slutet som kräver att man som tittare är villig att köpa det som händer på bioduken, för att verkligen få ut det mesta av upplevelsen. 
 
 
- Det jag verkligen gillade är hur fullständigt annorlunda "UFO Sweden" känns i jämförelse med alla andra deckare, Göta Kanal-komedier eller diskbänksrealistiska filmer som vi är vana vid att se här i Sverige. Det blandas friskt mellan komedi, action, drama och sedan blir det mer och mer sci-fi-känsla ju längre in i handlingen vi kommer.
 
- Sedan är det är givetvis den unga skådespelerskan Inez Dahl Torhaug som får bära filmen i mångt och mycket, vilket hon gör riktigt bra. Men jag kan nog redan nu garantera att det är skådespelerskan Isabelle Kyed och hennes karaktär som en av UFO Sweden-medlemmarna, som är den vi alla kommer att gå och citera efteråt. 
 
"UFO Sweden" är Crazy Pictures andra långfilm efter "Den blomstertid nu kommer". Hur skulle du jämföra de två?
 
- Det är verkligen två väldigt olika filmer. Likheterna är väl mer i form av ambitionen kring att leverera något utöver det vanliga samt bra musik och riktigt snygga effekter. Själva tonen, handlingen och allt annat är däremot väldigt annorlunda. Personligen så tror jag att "UFO Sweden" kommer att ha lättare att hitta en publik både bland äldre och yngre tittare, som möjligtvis kommer uppskatta väldigt olika delar av filmen. Medan "Den blomstertid nu kommer" nog ändå får anses ha haft en lite smalare målgrupp.
 
 
De har själva nämnt allt från "Arkiv X" och "Stranger Things" till "Interstellar" som sina inspirationer. Märks det av i filmen?
 
- "Arkiv X" är nog den tydligaste inspirationen och visst finns det väl lite inslag av både "Stranger Things" och "Insterstellar". Men jag tycker nog nästan snarare att det är en mix av "Arkiv X" och "The Goonies - Dödskallegänget" samt den där typen av äventyrsfilmer som Steven Spielberg brukade syssla med förr i tiden. Med inslag av östgötska och Norrköping som inspelningsplats.
 
Känns det extra speciellt för dig som Norrköpingsbo att handlingen utspelar sig där?
 
- Mer än vad jag trodde. Vi som bor här är ju vana vid att alla filmer och tv-serier man tittar på utspelar sig någon helt annanstans. Det är ändå ett litet extra lager av stolthet som läggs ovanpå allt, när man faktiskt känner igen sig och förstår hur filmen har klippts ihop på smarta sätt med väldigt olika delar av staden här.
 
- Det är ju däremot inget som någon annan utanför Norrköping kommer att bry sig om, men till skillnad från "Den blomstertid nu kommer" så går det att känna igen väldigt många delar av Norrköping nu i "UFO Sweden". Men det adderar ändå något "annorlunda" i hur filmen ser ut, i jämförelse med många andra svenska filmer som spelats in på mer eller mindre samma ställen i Sverige.
 
 
"UFO Sweden" får biopremiär den 25 december. MovieZines recension publiceras under nästa vecka, håll utkik!
| 13 december 2022 14:20 |