Film

Skribent

MovieZine

10 juni 2019 | 16:00

Tyskland i fokus under Carl International Film Festival 2019

Fatih Akins kontroversiella seriemördarsaga "The Golden Glove" är en av de fem filmer som presenteras i festivalens tyska fokus.
2019 riktar Carl International Film Festival blickarna söderut och presenterar ett fokusprogram på tysk film. Programmet bjuder på internationella gäster, seminarium samt ett urval av det bästa och mest intressanta inom tysk film idag. Fem tyska långfilmer, varav fyra svenska premiärer, blir de första titlarna att tillkännages inför den kommande tredje festivalupplagan 23–28 augusti 2019 i Karlskrona.

- Tyskland är en av de mest produktiva, mångfacetterade och inflytelserika filmindustrierna i Östersjöregionen, och en kärna i den europeiska filmkulturen. Vi är enormt glada över att presentera de första delarna av årets landsfokus, som sker i samarbete med Goethe-Institutet och Tysklands ambassad i Sverige, Henrik JP Åkesson, festivalchef, i ett pressmeddelande.

"The Golden Glove"

Tyske stjärnregissören Fatih Akin är tillbaka med sin mest kontroversiella film någonsin. I 70-talets Hamburg möter vi den vanställde suputen Fritz Honka, som jagar ensamma kvinnor på den sjaskiga baren ’The Golden Glove’. Vad ingen av stamgästerna inser är att den ynklige Honka egentligen är ett hänsynslöst monster som brutalt mördar alla de kvinnor han lyckas locka med sig hem. Filmen blev ett av årets mest omtalade (och kritiserade) bidrag på filmfestivalen i Berlin.

"Jibril"

Maryam lever ett självständigt liv som frånskild trebarnsmor. Under en bröllopsfest utbyter hon blickar med Jibril som är på permission från fängelset. Våren därefter återser de varandra när Maryam av en slump besöker fängelset och en häftig förälskelse tar sin början. Båda är passionerat uppfyllda av varandra och kastar sig handlöst in i en till synes omöjlig relation. Med stor ömhet och stringens skildrar långfilmsdebuterande Henrika Kull kärlekens svekfullhet genom två ensamma personers törst efter samhörighet.

"The Bra"

Färgsprakande poetisk komedi om lokföraren Nurlan som befinner sig på sin sista resa innan pensionen. När tåget tränger in i Bakus trånga bebyggelse brister en tvättlina och en bh faller ner på spåret. Fast besluten att återlämna fyndet till sin ägare och att undfly sin egen stundande ensamhet, ger sig Nurlan ut på ett omtumlande äventyr i stadens brokiga utkanter.

"Aren't You Happy?"

I pastelltoner med kitschig scenografi och ett gäckande jazzband-score bjuder långfilmsdebuterande Susanne Heinrich in till en feministisk sammandrabbning med kapitalismen, mödrarskapet, konsten, och samtiden i största allmänhet. Vi möter en namnlös kvinna som rusar genom staden och letar efter en plats att sova på. Hon är en författare med skrivkramp som i sitt sökande efter inspiration och mening planlöst möter olika män, hamnar på ett aerobics med spädbarn, tar en åktur på en enhörning genom ett industriområde och blir uppmanad att skaffa barn för att bota sin narcissism.

"Sealed Lips"

Antonia, en ung entusiastisk kommunist från Tyskland, blir under ett besök i Sovjetunionen på 30-talet anklagad för spionage och skickas till gulag. Två decennier senare lyckas hon återvända till den nya socialistiska östtyska staten där hon tvingas till tystnad av regimen. När Stalin några år senare dör förändras samhällsklimatet och Antonia slits mellan sina trauman från arbetslägret och anpassningen till sin nya verklighet. Fasaden börjar allt mer krackelera och snart riskerar hennes nyvunna frihet tas ifrån henne.
 
Hela festivalprogrammet tillkännages 25 juli. Läs mer om Carl International Film Festival på www.ciff.se.
| 10 juni 2019 16:00 |