Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 oktober 2014 | 19:00

Twisterna döljer inte bristerna i "How To Get Away With Murder"

"Grey's Anatomy"-producenten Shonda Rhimes nya serie lär oss allt om hur man kommer undan med mord. Patrik Jonsson har sett första avsnittet.
Som jag varit inne på ett par gånger tidigare i några artiklar imponerar inte höstens TV-seriedebutanter något nämnvärt på mig. Detta för att uttrycka mig väldigt snällt och milt. Jag lyckades dock för ett par veckor sedan, efter mycket om och men, hamra ordning en liten lista av "lockande" höstdebutanter. Några serier som jag på förhand åtminstone känner lite intresse för. Detta mest med tanken; kanske någon av dessa kan överraska? "How To Get Away With Murder" var just en av denna listas serier och ja, överraskade den mig nu då?

Nu ska jag vara lite dryg och svara att vi tar det lite senare. Jag tänkte nämligen först och främst dra lite handling och dylikt. "How To Get Away With Murder" kretsar alltså kring brottsmålsadvokaten Annalise Keating (Viola Davis) som undervisar på universitetet Middleton Law. Där väljer hon varje år ut ett gäng med studenter som praktikanter till sin byrå. Detta i syfte att vaska fram en värdig kandidat till en av de ack så åtråvärda platserna i hennes firma. Annalise Keating är dock inte den lättaste människan att imponera på, eller att umgås med överhuvudtaget. Hon har en enorm yrkesstolthet, är extremt privat och hon är känd för att vara minst lika hård mot sina studenter som mot sina motståndare i rätten. 

Detta är alltså grundpremissen i serien, då vi som tittare väl kastas in i handlingen är det dock mer i görningen. Här verkar det finnas många sidohistorier. Speciellt en som läggs som en slags grund i serien. En händelse vilken pilotavsnittet titt som tätt matar tittaren med genom snabba "skutt" framåt i tiden. Här bäddas det alltså för en massa snabba vändningar, överraskningar och twister. Redan i pilotavsnittet får vi faktiskt ta del av just dessa. Är då detta bra eller dåligt?


Okej, jag ska avslöja vad jag tycker. Jag gillade dessvärre inte pilotavsnittet något vidare. Som så många andra pilotavsnitt genom tiderna ska det packas med alldeles för mycket på en och samma gång. Det blir helt enkelt för spretigt. Detta var dock olyckligt nog inte det enda jag störde mig på. Jag gillar i vanliga fall Viola Davis, men i "How To Get Away With Murder" kändes hon ovanligt stel och tråkig. Hon har i princip samma ansiktsuttryck och samma röstläge genom hela avsnittet. Detta hade givetvis varit helt okej om vi hade snackat om till exempel "The Terminator", men nu gör vi ju inte det. 

Vidare tycker jag dessutom att serien led av en viss "såpa-ton". Lite svårt att förklara, tänk er ungefär "Revenge" som ju också produceras av kanalen ABC. Jag trodde att "How To Get Away With Murder" skulle kännas mer som en slags seriös rättegångsserie. Inte som något smålöjligt mordmysterium där både musik och twister överanvänds för att typ dölja de rätt uppenbara bristerna i både produktion och manus. Som ni förmodligen redan förstår är denna serie knappast något jag gärna sitter här och rekommenderar er att se. Jag vill dock betona att min åsikt är endast baserad på ett ynka pilotavsnitt. 

Självklart kan serien rycka upp sig framöver, mycket kan hända efter att den mer liksom hittat sin plats. Jag ska själv ge den en tre-fyra avsnitt till, sedan får vi se vad jag tycker efter dessa. Jag har dock inga jätteförhoppningar, detta är nämligen inte riktigt min typ av serie. Men ni som vet med er att ni gillar serier som just "Revenge" ska nog ändå spana in denna, ni tillhör definitivt en mer passande målgrupp än mig.

För övrigt är "How To Get Away With Murder" producerad av Shonda Rhimes ("Scandal", "Greys Anatomy" osv.) och förutom Viola Davis består rollistan av bland andra Billy Brown, Alfred Enoch samt Liza Weil. 

Redan förra torsdagen hade serien premiär borta i staterna och nu är det alltså snart dags för oss här hemma i Sverige. På onsdag 8 oktober debuterar nämligen "How To Get Away With Murder" på Kanal 5, klockan 21.55.


Vad tror ni, kan "How To Get Away With Murder" vara något att ha? Eller håller ni mer med mig om att den i bästa fall verkar vara högst medioker? Kommentera gärna nedan!
| 2 oktober 2014 19:00 |