Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 juni 2017 | 12:00

Det fina Skype-samtalet gör "Twin Peaks"-teorin värre än vi först trott

Den sjunde delen av "Twin Peaks: The Return" ger bränsle åt en av seriens mest spännande teorier medan en annan av dem släcks helt.
Efter att ha avverkat sju av totalt arton timmar, börjar det sakteligen gå att urskilja hur de många karaktärerna hänger ihop. Ett antal större handlingar berättas simultant men de verkar alla ha något med antingen Agent Cooper, Evil Cooper eller Dougie att göra - och Kyle MacLachlan kan välförtjänt invänta ett regn av priser som kastas åt hans håll under nästa års Emmygala.
 
Med en rollista på drygt 200 skådespelare har det blivit lite av en sport för David Lynch och Mark Frost att skriva in de många karaktärernas namn, så vi lättare kan skilja på dem... vilket ledde till ett väldigt underhållande ögonblick under veckans avsnitt.
 
 
Hur många av er märkte att skådespelaren David Koechners karaktär presenterade sig OCH sina kollegor som "Detectives Fusco"? För enligt eftertexterna heter de nämligen Fusco alla tre - Detective D. Fusco, Detective T. Fusco och Detective “Smiley” Fusco!
 
Nog om de många namnen vi behöver hålla koll på. Jag tänkte försöka mig på att lyfta fram tre saker till ur det sjunde avsnittet. Men väljer här att spoilervarna er som är känsliga för sådant, då det verkar som att vi kan slå hål på en populär teori medan en annan till och med verkar mer trolig än vi först trott - efter händelserna i veckans avsnitt. Ännu en gång är det Joanna Robinson som varit i farten hos Vanity Fair och lyft fram saker de flesta av oss missar - där jag sedan lyft ur det mest intressanta med en personlig touch!
 
 
 

Det finaste Skype-samtalet på tv någonsin?

 
Vi börjar lite försiktigt med att lyfta fram det fina Skype-samtalet mellan Dr. Will Hayward (Warren Frost) och Sheriff Frank Truman (Robert Forster).
 
 
Det sjunde avsnittet sändes i USA på fars dag, vilket såklart kan vara en slump (vilket det däremot sällan brukar vara när det kommer till Frost och Lynch). Warren Frost som gick bort tidigare under året, var Mark Frosts pappa och fick passande nog en "In memory of Warren Frost"-dedikering i slutet av avsnittet. 
 
Inte nog med att vi fick den fina hyllningen samt att vi fick se Sheriff Trumans grymma Skype-setup, vi fick också med oss en del nyttig information i förhållande till en teori jag lyft fram i en tidigare artikel. Nämligen huruvida Audrey Horne överlevde explosionen på banken och om hon därefter kan ha haft ihop det med Evil Cooper. 
 

Evil Coop är pappa till Richard Horne

 
 
Som jag nämnde har jag ägnat en hel artikel åt att lägga fram "bevis" för att Richard Horne mycket väl skulle kunna vara Audrey Hornes och Evil Coopers son. Under veckans avsnitt får den teorin ett uppsving efter att Dr. Will Hayward berättar att senast han såg Cooper (som vid det tillfället hunnit bli Evil Cooper) var på sjukhuset där han hade hälsat på Audrey som då log i koma.
 
I min första artikel resonerade jag kring att det inte hade varit allt för osannolikt att Audrey skulle ha sökt upp Agent Cooper igen, för att ställas mot en Evil Cooper som inte skulle ha nekat henne för hennes ringa ålder - för att sen sticka och lämna henne gravid i sin ensamhet. Men det är kanske mycket värre än så. Vågar vi tro att Lynch och Frost kommer berätta en så nattsvart historia - blev Audrey gravid med Richard där på sjukhuset?
 
 
 
I Lynchs "Twin Peaks - Fire Walk With Me" får vi under en extremt obehaglig scen se hur Laura Palmer frågar "Vem är du?" till den man som gång på gång våldtagit henne under hennes uppväxt. BOB låter henne då se att det är hennes egen pappa Leland Palmer (Ray Wise) som är besatt av honom.
 
I veckans avsnitt får vi också se hur Diane (Laura Dern) frågar, den BOB besatta, Evil Cooper exakt samma fråga som Laura Palmer gjorde drygt 25 år tidigare. Hon berättar också att deras senaste möte, hemma hos henne, är något hon aldrig kommer att glömma och hon är säker på att det inte är den man hon en gång kände som sitter där framför henne. 
 
Spekulationerna efter veckans avsnitt är att även Diane våldtagits av Evil Cooper som i så fall, utan tvekan, lever upp till sitt namn. Lynchs kvinnoporträtt och grova kvinnovåld har fått flera av seriens fans att börja skruva på sig - men oavsett vilket lever fortfarande den här teorin i allra högsta grad. 
 

En annan populär teori verkar däremot ha motbevisats

 
 
Hmm, ja - spoiler i spoilersektionen om du inte sett HBO:s "Westworld".
 
En teori som legat och puttrat i bakgrunden får nu slutligen anses vara helt motbevisad. Den "Westworld"-inspirerade teorin har helt enkelt gått ut på att Dougies berättelse har utspelat sig i en annan tidsperiod än resten av seriens större, tillsynes fristående, berättelser.
 
Men med tanke på att Agent Coopers nyckel till Ben och Jerrys (som äntligen fick visa sina åldrade nunor) hotell i Twin Peaks kom fram i veckans avsnitt. Det var, för den som glömt det, Jade aka "hon-som-ger-två-åkturer" som hittade Coopers nyckel och lade dem i en brevlåda förra veckan.
 
Även om man kan tycka att den här teorin borde ha avfärdats tidigare så verkar gamla "Westworld"-tittare hårdnat till en samling skeptiker - som inte tänker låta sig luras av olika tidslinjer igen. Men nu är det väl ändå dags att begrava den här teorin?
 
Nya avsnitt av "Twin Peaks: The Return" dyker upp varje måndag hos HBO Nordic!
 
Vilka "Twin Peaks"-teorier sitter du och klurar på där hemma?
| 21 juni 2017 12:00 |