Film

Skribent

Gäst

12 maj 2019 | 08:00

Svenska kortfilmen "Ren" är en hyllning till 80-talets Hong Kong-action

Möt två regibröder med en vision. André och Vito Gogola vill skapa cinematiska filmupplevelser på sin egna YouTube-kanal. Deras nya kortfilm "Ren" är influerad av 80-talsstil med inslag av Ostasien.
Tack vare dagens videoplattformar och sociala medier sker en förändring i filmvärlden där rampljuset omfördelas från stora filmbolag till enskilda kreatörer. En röst som reser sig ur dimman är filmregissörsbröderna André och Vito Gogola och deras filmbolag Gogola Studios.

Sollentunasönerna är influerade av 80-talsstil med inslag av Ostasien, framförallt i form av Hong Kong-actionfilmer. Bröderna uppger i en intervju med Los Angeles-magasinet VoyageLA hur de i sina unga år blivit intresserade av att göra film efter att ha sett "Toy Story" och Hollywood-blockbustern "Jurassic Park". Sedan dess har de haft siktet inställt på Hollywoods filmkonst, med inslag av österländsk gangsterfilm och filmer från 70-, 80- och 90-talet.



Idag är André och Vito Sverigeaktuella med ”Ren”, deras första kortfilm sen återkomsten från filmproduktionsstudier i Los Angeles. ”Ren” är brödernas examensfilm från studietiden i Los Angeles och är en hyllning till 80-talets Hong Kong-action. Den har en internationell prägel, med amerikanska, kinesiska och svenska skådespelare med Los Angeles som inspelningsplats, bland annat Chinatown. Filmen har blivit antagen till filmfestivalen Yellow Fever Indie film Festival.
 
 
Deras egna svenskbrasilianska uppväxt är en av orsakerna till deras internationella ambition, något de tror kan förverkligas tack vare internet. I veckan premiärvisades ”Ren” på deras YouTube-kanal, som de hoppas ska fungera som en liten virtuell biograf med rena filmupplevelser i kort format, finansierade med självständiga medel:

- Vi ser det som en nytappning av det traditionella historieberättandet vid lägerelden, fast där brasan nu bytts ut mot en skärm. Vi gillar den direkta relationen mellan oss och vår publik, säger Vito Gogola.




 
Under året planerar bröderna att fylla ut sin repertoar på kanalen, bland annat med nya kortfilmen ”Borders” som handlar om en hemlig romans mellan en svensk man och en nordkoreansk kvinna som jobbar med diplomati vid den nordkoreanska gränsen. Under året kommer de släppa fler kortfilmer, alla med den cinematiska filmupplevelsen i fokus.

- Vi vill att de ska kännas som genuina biofilmer, fast på YouTube, säger André Gogola.

Utöver arbetet med YouTube-kanalen skriver bröderna även på ett långfilmsmanus. Bröderna gör det mesta själva, till exempel regi, manus, redigering och filmaffischer. Dessutom komponerar de filmernas soundtracks. Vad som också utmärker bröderna är att de vill att deras filmer ska kännas äldre än vad de är, till exempel genom att göra sina filmer mer grovkorniga och lägga till fejkat damm och knaster för att efterlikna 35mm-film trots att deras filmer spelats in digitalt.

- Det är inte alltid optimalt att ligga i framkant, speciellt när det gäller teknik. Det finns en känsla i "filmlooken" som vi älskar, som vi tycker går förlorad i vissa filmer som helt spelats in och distribuerats digitalt. Vi vill att våra filmer, vare sig det rör filmens look, musik eller story, ska osa "bioupplevelse". Känsla är väldigt viktigt för våra filmer. När man är på vår kanal tittar man inte på YouTube-klipp, man tittar på film… fast på YouTube, säger Vito Gogola.
 
Joakim Fries
| 12 maj 2019 08:00 |