Serie

Skribent

Alexander Kardelo

15 februari 2019 | 17:00

TV4-premiär för ”Bröllop, begravning & dop” - allt du behöver veta

I helgen börjar den stjärnspäckade dramaserien ”Bröllop, begravning & dop” att sändas på TV4. Vi har träffat Colin Nutley och några av hans skådespelare.
”En serie om rätten att vara människa”, så summerar Helena Bergström sitt nya drama i en mening.

”Bröllop, begravning & dop” handlar om några av livets stora händelser, och hur man som familj tacklar dem tillsammans. Första avsnittet kretsar kring ett vackert bröllop där kärleken strålar mellan det unga brudparet, men under ytan anas hemligheter och svek. I de kommande avsnitten väntar också, som titeln antyder, både en begravning och ett dop. Äkta paret Helena Bergström och Colin Nutley har arbetat fram idén tillsammans:

- Vi har pratat mycket om högtider. Allt det här som får familjer att samlas. Jag gjorde ju en film om julen. När man tittar på Colins filmer är det väldigt ofta som kyrkan är med, ur något speciellt perspektiv. Det är inte det att han är tokreligiös, men det handlar om traditioner, det som tynger och lyfter oss. Vad händer med människan när man intvingas i en tradition?
 
 
Helena Bergström om att jobba utan manus

Sin vana trogen jobbar Colin Nutley helt utan manus. Något som hyllas av hans skådespelare, inte minst Johan H:son Kjellgren som spelar pappan till ena bruden:

- Jag sa någon gång: "Du omöjliggör att jobba med någon annan regissör" (skratt). Det är en sådan frihet. Det finns många regissörer som är bra, men jag har aldrig känt en sån frihet och ett sånt kärleksfullt sätt att hantera skådespelare och alla, hela teamet. Han säger: "Välj ett namn och ett yrke, men han måste vara rik." Det var ungefär det, och så får man bygga sin historia utifrån det.

Helena Bergström, som i serien spelar mamma Grace som mycket av dramat kretsar kring, tillägger:

- Colin säger att "ni kan aldrig göra bort er". Men det finns en regel, man får aldrig bryta en tagning. För det är ofta han använder något som man gör, när man tror scenen är slut. Han brukar säga att "ni känner era roller bättre än jag. Surprise me." Och det ger en sån lust!
 
 
Molly Nutley vill se mer representation på tv

Molly Nutley och Angelika Prick spelar Meja och Sunny, vars bröllop får två familjer att samlas under samma tak. Serien gör ingen stor deal av att det är ett lesbiskt bröllop, något som de båda tycker är väldigt fint:

- Det är skitbra. Ju mer sånt här, desto bättre. Alla ska ju kunna känna igen sig, och så är det inte nu. Det är så himla viktigt. Och det är toppen att man inte kommenterar det, det är bara så livet är. Det är en av seriens styrkor, verkligen. Plus att vi fick världens finaste bröllop, säger Angelika Prick med ett leende.

Molly Nutley håller med:

- Det är inget man tänker på när man får rollen. Då är det mer: "Ok, jag ska spela kär, hur gör jag då?" Men det är fantastiskt. Mer sånt här på film och tv. Alla ska representeras.
 
 
Regissören Colin Nutley står bakom många populära och folkkära draman och komedier de senaste 30 åren, och visst finns det väldigt ”Colinska” drag även i ”Bröllop, begravning & dop”. I första avsnittet kan man ana likheter med ”Änglagård”, och han förstår varför:

- Filmar man i Västergötland på sommaren, med färgerna och allt, det är liksom samma värld. Är det som "Änglagård"? Man kan se det som en avlägsen kusin. Om man ser första avsnittet, så tar det avstamp därifrån. Ja, första avsnittet har en "Änglagård"-känsla, säger Colin Nutley.

”Alla familjer har sina historier”

Sedan berättar han för mig om hur han fick inspirationen till serien.

- Jag ville ha familjen som tema. Jag skriver inga manus, men jag skrev synopsis för att visa folk i början. Min första mening var: "Du kan välja dina vänner, men din familj är där när du föds, vare sig du gillar dem eller inte." Det intresserar mig hur familjer är uppbyggda. Det finns farbröder och mostrar du älskar och dem du ogillar, det finns kusiner du stör dig på och som stör sig på dig. Och när möter man hela släkten? På bröllop, begravningar och dop.

- Det skapade en bra arena för berättelsen. Sen hämtade jag från mina egna upplevelser med min familj. Någon frågade en gång var jag får mina historier ifrån. Det finns såklart historier i varje familj. Om man väljer att berätta dem eller inte.

- Skillnaden med ett bröllop är att familjen plötsligt blir dubbelt så stor. Och kommer de här familjerna att komma överens? Kanske inte. I det här fallet, definitivt inte, säger regissören.
 
 
"Bröllop, begravning & dop" börjar sändas på TV4 söndagen 17 februari. De första avsnitten finns redan att streama på C More.
| 15 februari 2019 17:00 |