Serie

Skribent

Patrik Jonsson

23 juni 2017 | 15:00

10 av tv-världens mest imponerande mustascher

I denna artikel ska vi alltså ta oss en titt på håriga beklädnader, ett ämne lika gott som något!
I höstas då "Lethal Weapon", i och med dess tv-premiär, återigen började bli en titel på mångas läppar, upptäckte jag även mustaschen igen. Detta då Martin Riggs (Clayne Crawford) stoltserade stort med en ack så hårbeklädd överläpp. I de tidigare "Lethal Weapon"- filmerna var det mest surr om Riggs hästsvans, i tv-serien har man alltså istället förärat honom med en mustasch. En mustasch många av seriens karaktärer självklart klagar på. Frågan är dock, är mustaschen, speciellt tv-mustaschen, på väg tillbaka?

Detta vågar jag inte svara på, ifall man dock blickar tillbaka har många stora tv-stjärnor genom tiderna bjudit på en och annan mustasch. Vissa har till och med för evigt blivit förknippade med dem. Mustascherna eller karaktärerna? Både och skulle jag vilja påstå, ibland kan en mustasch väga lika mycket som en karaktär. Med detta sagt; underskatta aldrig en mustasch!
 

1. Sam Elliott (Beau Bennett i "The Ranch")

 
 
Först ut är förmodligen en av världens mest kända mustascher, för vad annars kan man säga om Sam Elliotts mer eller mindre ikoniska mustasch? Nu må Elliott vara mer bevandrad i filmvärlden, han har dock gjort en del tv-roller genom tiderna. Just nu kan vi alltså se honom som Beau Bennett i komediserien "The Ranch" på Netflix.
 

2. David Suchet (Hercule Poirot i "Agatha Christies Poirot")

 
 
Hercule Poirots läppbeklädnad är väl också minst sagt vida känd. Poirot har genom tiderna gestaltats av en hel drös skådespelare, här kan bland annat nämnas Peter Ustinov, Ian Holm och Orson Welles. Det är dock främst Suchet jag tänker på här, inte minst på grund av tv-långköraren "Agatha Christies Poirot". Denna mustasch känner nog de flesta igen!
 

3. Ian McShane (Al Swearengen i "Deadwood")

 
 
Självklart måste jag även kasta med en av mina stora favoriter bland tv-karaktärer, McShanes Swearengen bar onekligen mustasch och då platsar han definitivt på en sådan här lista. Vi får förhoppningsvis snart ser mer av denna då "Deadwood" äntligen blir film!
 

4. Wagner Moura (Pablo Escobar i "Narcos")

 
 
Ett av de senare tillskotten i mustaschernas till synes oändliga frammarsch tillhör onekligen Pablo Escobar från Netflix succéserie "Narcos". Här kan man ju i och för säg säga att mustaschen finns med på listan både på grund av Wagner Mouras tolkning och av Escobar himself. Det kvittar egentligen, mustasch som mustasch.
 

5. Dennis Franz (Andy Sipowicz i "NYPD Blue")

 
 
I tv-seriernas värld bär onekligen en och annan snut mustasch, på detta är givetvis Andy Sipowitcz ett alldeles lysande exempel på. En helt underbar karaktär och en minst lika underbar mustasch! En given plats kort och gott!
 

6. Burt Reynolds (Wood Newton i "Evening Shade" + "B.L. Stryker")

 
 
Att ignorera gamle Burtan då det gäller en sådan här härlig mustaschlista vore självklart helt otänkbart. Även ifall han likt kollegan Sam Elliott mest anses vara filmstjärna, har gamle Reynolds gjort en hel del tv. Inte minst då som Wood Newton i komediserien "Evening Shade" eller som den hårde tv-detektiven "B.L. Stryker" från 90-talet. Världens mest berömda mustasch? Ja, kanske.
 

7. James Arness (Zeb Macahan i "Familjen Macahan")

 
 
Ännu en gammal ikon, ja och mustaschen likaså. Egentligen känns det mesta med klassikern "Familjen Macahan" ikoniskt, men nu snackar vi ju just mustascher. Zebs lär vara vida känd, nästan odödlig, fantastisk mustasch!
 

8. Nick Offerman (Ron Swanson i "Parks and Rec")

 
 
Från mer gammal klassisk mark till en något senare produktion och karaktär. OCH mustasch! Nick Offermans Ron Swanson från komediserien "Parks and Rec" skulle onekligen kännas väldans naken utan sin "lilla" musch. En modern klassiker, underbart!
 

9. John Cleese (Basil Fawlty i "Fawlty Towers")

 
 
Från en mustaschprydd komediserie till en annan, kanske till den största av dem alla? Ja och mustaschen hos Basil Fawlty är det väl ingen större fråga om att vi alla känner till vid det här laget? Nej, tänkte väl det. Sedan kan man väl som en liten bonus även kasta in Fawltys käre vän (slav) Manuel (Andrew Sachs), också han mustaschbärare!
 

10. Tom Selleck (Thomas Magnum i "Magnum P.I.")

 
 
Vi tar och rundar av denna lista med fötterna fortfarande ståendes på klassisk mark. Bland 80-talets hawaiiskjortor och välpolerade Ferraris hittar vi naturligtvis självaste Magnum. Åtminstone jag personligen känner att Magnum, Tom Selleck också för all del, bär tidernas mest kände tv-mustasch. Om inte av honom, av vem annars?
 
Där har ni det; tio mycket välkända tv-mustascher. Nu har jag dock faktiskt lämnat en hel del kända mustascher utanför listan. Lite så där på flit. Ni får gärna fylla på med resten här nedanför!
| 23 juni 2017 15:00 |