Film

Skribent

MovieZine

9 oktober 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Absurd komedi från 2017 driver med överklassen

Finkultur eller djurisk hedonism? Ruben Östlund sätter överklassens hyckleri under strålkastaren i “The Square”. Se den på SVT1 ikväll.
“Den är sjuk” sa min vän till mig när han 2017 berättade att han hade sett Ruben Östlunds “The Square” på bio. Han hade rätt. “Sjuk” är det lämpligaste ordet som är närmast till hands som beskriver denna filmupplevelse. Fast en annan typ av “sjuk”. Många “sjuka” filmer visar oftast det värsta av mänskligheten genom att gestalta extrem våld, mord och perversitet. Oftast kan en tittare distansera från allt detta. Hur verkligt det än är, så är det inte något man stöter på i vardagen. Däremot har “The Square”, och Östlunds andra filmer, en mer påtaglig typ av “sjuk”.
 
“The Square” visades på filmfestivalen i  Cannes 2017, och Ruben Östlund tilldelades Guldpalmen för sitt verk. Filmen följer Christian, en framgångsrik ledare för ett konstmuseum i Stockholm. Efter att han blir rånad, tar han tag i en egen manhunt för att hitta tjuven, vilket prövar hela hans moral och värderingar.
 
Visserligen utspelar sig “The Square” för det mesta i överdriven lyx, som endast den enprocentiga överklassen har tillgång till. Men vissa aspekter i filmen får tittaren att känna att den följer händelseutvecklingen genom ett fönster, snarare än en tv-skärm, vilket gör just det “sjuka” mer påtagligt.
 
Dels påminner karaktärerna om folk som de flesta känner igen, eller till och med interagerat med: Känslokalla makthavare och rika, världsfrånvända, narcissistiska innerstadsbor och kulturmänniskor som till ytan är för jämlikhet, men aldrig ens skulle dela med sig av en droppe vatten. Och dels är det dialogerna och skådespeleriet som bidrar till en markant upplevelse.
 
Skådespelarnas reaktioner förmedlas så äkta att det ibland upplevs som att man tittar på en av Sacha Baron Cohens komiska sociala experiment. Inget summerar detta bättre än scenen med “man-apan” — en av de mest absurda, smått komiska men obehagliga scenerna i modern film. Du kommer förstå när du ser den. 
 
 
Ruben Östlunds filmer är oftast inte bara ett stort långfinger till överklassen, utan också en känga till personer som är pretentiösa och självgoda översittare. En pik mot genomgående ytlighet och hyckleri i det samtida samhället.
 
Har du därför svårt för överklassen och för pretentiösa människor, framförallt de i Sverige, eller bara vill ha en filmupplevelse som är rolig men får det att krypa i kroppen, bör du se “The Square” ikväll på SVT1, klockan 22:05. 
 
Filmen finns också att streama på SVT Play.
 
Paul Dakwar
| 9 oktober 2023 05:00 |