Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 mars 2024 | 08:30

Inatt på tv: Oscarsnominerad helvetesvandring genom ett 70-talsdystopiskt New York

Filmklassikern "Taxi Driver" finns oförklarligt nog inte tillgänglig på någon av våra vanliga streamingtjänster, så inatt kan det vara värt att sitta uppe sent.
En av de stora filmklassikerna, och en av de främsta företrädarna för Hollywoods starka 70-tal. Martin Scorsceses banbrytande "Taxi Driver" fortsätter att imponera och inspirerar ända in i våra dagar.
 
Du har väl inte missat den?
 
Vietnamveteranen Travis Bickle (Robert De Niro i sitt livs bästa form) kan inte sova. Han är taxichaufför i New York. Han kan inte sova. I sin paranoia kör han runt i staden och äcklas av våldet, hororna och alla de hemlösa. Trots idoga försök kan Travis inte ens få den barn-prostituerade Iris (en blott 12-årig Jodie Foster) att överge sin hallick. Travis beslutar sig för att själv skrida till handling och  köper fyra pistoler.
 
I sin recension från 2011 ger Jake Bolin "Taxi Driver" full pott och menade att " i regel kan både den hollywoodtrogne "Movie"-älskaren och den mest förhärdade indiefilmscineasten enas om att Travis Bickle helvetesvandring i en av de mest dystopiska New York-skildringarna någonsin välförtjänt intar sin tronplats i filmhistorien".
 
"Taxi Driver" nominerades till fyra Oscars vid 1977 års gala (för bästa film, bästa manliga huvudroll till De Niro, bästa kvinnliga biroll till Foster och bästa musik till Bernard Herrmanns sista soundtrack) men fick gå hem utan vinst. Orättvist.
 
Här kan du se "Taxi Driver":

• Inatt 00:45 på TV3
• Hyrk eller köp filmen på SF Anytime, Viaplay eller iTunes
 
 

Läs också: Frågan efter att ha sett ”Taxi Driver” för första gången - måste jag gilla den här filmen?

 
| 24 mars 2024 08:30 |