Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 november 2023 | 06:00

På tv inatt: Klassiska Eddie Murphy-komedin var mindre kul bakom kameran...

Eddie Murphys återförening med ”Ombytta roller”-regissören John Landis gjorde ”En prins i New York” till succé. Men inspelningen var kaotisk och fylld av bråk.
I början av 1980-talet var Eddie Murphy, efter ”Saturday Night Live” och filmdebuten ”48 timmar” (1982) ung och färsk i Hollywood. Regissören John Landis var en av branschens hetaste efter filmer som ”Blues Brothers” och ”En amerikansk varulv i London”. Den sistnämnda bestämde sig för att ge Murphy en chans med huvudrollen i ”Ombytta roller” (1983).
 
 
Succén var ett faktum och snart sköt Murphys karriär i luften med raketfart medan Landis kämpade med floppar och den ökända rättegången efter ”Twilight Zone”-filmen (1983). När Murphy skulle göra komedin ”En prins i New York” (1988) var det han som gav Landis en chans, trots att filmbolaget var tveksamma. Men återföreningen var allt annat än vänlig. Landis ansåg att Murphy blivit en självupptagen diva.
 
- Killen från ”Ombytta roller” var ung, full av energi, nyfiken, rolig, fräsch och toppen. Killen under ”En prins i New York” var världens gris – den mest obehagliga, arroganta, skitsnackaren med följe... ett rövhål helt enkelt, sade han i en intervju med Collider.
 
Murphy själv tyckte å andra sidan att Landis hade attityd och krävde för mycket pengar.
 
- Han kom in och krävde massor av pengar. Paramount sade: "Kom igen, Eddie, vi går under här" men jag fick dem att betala hans pengar. De böjde sig bakåt. Men efter att han fick jobbet kom han med massa attityd. Han kom in med en slags ”jag är regissör"-skit. Jag tänkte vänta lite, jag anställde dig, och nu springer du runt och säger: "Kom ihåg: jag är chefen, jag är regissören”, berättade Murphy i en intervju med Playboy.
 
Landis ska också ha hyst agg för att Murphy inte stöttade honom under ”Twilight Zone”-rättegången. Enligt vittnesmål ska en fysisk konfrontation utvecklats under inspelningen. Ett påstående menar att båda männen sade ”din mamma”-skämt till varandra tills den ena gick för långt. Andra har sagt att Landis påminde Murphy, som även var producent, om att betala manusförfattarna och skådespelaren då skämtsamt tog strypgrepp om regissören.
 
De svor att aldrig arbeta tillsammans igen - tills ”Snuten i Hollywood 3”. Men ”En prins i New York” tillhör fortfarande bådas mest framgångsrika och roligaste filmer. I min recension från 2021 skrev jag att den inte bara har ”en värdig plats i historien som en av de mest framgångsrika afro-amerikanska filmerna utan även som någon vi än idag kan le och skratta gott åt”.
 
Här kan du se ”En prins i New York”:
 
• I natt på TV12 00.00
• Streama på SkyShowtime
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
 
| 15 november 2023 06:00 |