Film

Skribent

MovieZine

16 december 2023 | 07:00

På tv inatt: Maffiaklassikern från 1972 kan ses otaliga gånger - "ett odödligt mästerverk"

Filmen ligger på 2:a plats på IMDb:s topp 250-lista.
Inatt kollar vi på en av filmhistoriens största filmer på tv: 1972 års "Gudfadern" på SVT1.
 
"Gudfadern", som bygger på en roman av Mario Puzo, är inte bara den största maffiafilmen genom tiderna, utan också en av filmhistoriens största bedrifter överlag. "Ett odödligt mästerverk (...) ett oförglömligt stycke historia som alltid kommer ha sin plats i filmhistorien" skriver MovieZines recensent.
 
"Gudfadern" handlar om gangsters och maffian, men den är också en familjekrönika och en metafor för det amerikanska samhället. Den skildrar den organiserade brottsligheten från insidan, med betoning på familjebanden.
 
När han gjorde "Gudfadern" var Francis Ford Coppola redan en hyfsat erfaren regissör, men han hade inte nått någon särskild framgång. Under inspelningen fanns det ingenting som tydde på att "Gudfadern" skulle bli ett mästerverk.
 
Produktionsbolaget var inte nöjda med Coppolas arbete och hotade flera gånger med att avskeda honom. Coppolas val av skådespelare väckte inget förtroende. Marlon Brando var inte populär för huvudrollen när producenterna fick tycka till. Rollen som Michael Corleone var tänkt att gå till den välkända stjärnan Robert Redford istället för den okände Al Pacino.
 
Lyckligtvis fick Coppola sin vilja igenom. Ingen annan film innehåller så många klassiska scener och repliker som "Gudfadern". Man kan se den om och om igen, och hitta nya lager och dimensioner vid varje omtitt.
 
Berättelsen om Gudfadern-familjen fortsatte i två uppföljare. "Gudfadern del II" (1974) är nästan lika bra som originalet. Den tredje delen släpptes efter ett långt uppehåll år 1990. Den var en besvikelse för många, även om den förde trilogin till en lyckad avslutning. Coppola släppte en omklippt version av den tredje delen år 2020 med nya titeln "The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone".
 
"Gudfadern" sänds i SVT inatt. Hela trilogin går nu även att streama på SVT Play.
 
Här kan du se "Gudfadern":

• Inatt 00:25 i SVT1
• Streama på SVT Play
• Streama på SkyShowtime
• Streama på Viaplay
 
 
Se en minnesvärd scen från filmen nedan.
 
| 16 december 2023 07:00 |