Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 mars 2011 | 17:01

TV-tips för helgen v.9

Även om lördagens "There Will Be Blood" må överskina det mesta denna helg så finns det ändå mycket att gottas åt framför TV:n.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Cop Land - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

I Garrison, en liten idyllisk kommun i New Jersey, finner vi sheriffen Freddy Heflin (Sylvester Stallone), en man som alltid sett upp till poliserna men tyvärr aldrig kunnat bli en själv på grund av en hörselskada. Istället håller han ställningarna som sheriff i den fridfulla lilla staden, som också är boplats för många av hans idoler - NYPD-poliserna. Men när en dag utredaren Moe Tilden (Robert De Niro) anländer till Garrison för att utreda ett fall kring korrupta snutar inser Heflin att allt kanske inte står riktigt rätt till i hemtrakten.

James Mangold (som kom att göra bl.a. "Walk the Line" och "3:10 to Yuma") fick ihop en gedigen rollista för denna snutthriller, som förutom Stallone och De Niro även inkluderar Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert Patrick m.fl. Det mest intressanta är att det faktiskt är Stallone som glänser mest i denna. Han gör en av sina bästa prestationer i karriären som den lönnfeta och smått tröga småstadssnuten, en roll ganska långt ifrån Rambo. En sevärd, och smått underskattad, film med spännande historia och bra karaktärsskådespel.

Den sista färden - fredag, Kanal 5, kl. 01.25

Fyra stadsbor, spelade av Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty och Ronny Cox, ska ge sig iväg för lite vildmarkssafari och ha lite soft "male bonding" ute i skogen. Men de hamnar istället i en helvetesfärd kantad av rednecks, sodomi och banjospelande inavelsungar i denna amerikanska 70-talsklassiker utan dess like med stor dos civilisationskritik.

Fängslande och obehaglig film med übersnyggt och nervigt foto av Vilmos Zsigmond, som fångar upp det allra mörkaste av hillbilly-USA. Regin står John Boorman för, som också Oscarnominerades för just regin, samt för Bästa film. "Den sista färden" är en rysande och ytterst välgjord klassiker med många oförglömliga scener som håller sig stark än idag.

Happy-Go-Lucky - lördag, SVT2, kl. 22.35

År 2008 bestämde sig Mike Leigh tydligen för att göra något helt annat än sina sedvanliga berättelser om nedstämd arbetarklassångest och familjetragik. Han gick t.o.m. så långt att ge sig på en feel good-film. Resultatet blev "Happy-Go-Lucky", en historia om den überkäcka Londontjejen och lågstadielärarinnan Poppy (Sally Hawkins). Inget tycks rubba hennes leende eller optimism, inte ens när hon träffar sin körskolelärare (Eddie Marsan), en komplett motpol till Poppy som hela tiden svär och förargas av allting.

Det allra starkaste med filmen är just dessa två karaktärer, eller snarare skådespelarna bakom dem. Hawkins och Marsan är båda helt fenomenala i sina roller, och ihop med Leighs eminenta (och Oscarsnominerade) manus, skapas en härlig atmosfär och filmupplevelse. Handlingen är inte mycket att skryta om, men resultatet är ändå en livsbejakande och härlig film!

There Will Be Blood - lördag, TV4+, kl. 21.30

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja för att beskriva detta mästerverk av Paul Thomas Anderson, men vi kan ju inleda med handlingen. Den eminenta karaktärsskådespelaren Daniel Day-Lewis gör huvudrollen som Daniel Plainview, en girig entreprenör med siktet inställt på oljan i Kalifornien i slutet på 1800-talet. Han flyttar med sin son HW till staden Little Boston där han inte är sen med att skaffa ett järngrepp kring stadens invånare och få dem att sälja sin mark till honom. Problem uppstår dock med byns präst Eli Sunday (Paul Dano), och det hela eskalerar i såväl en personlig konflikt mellan de två, som en uppgörelse mellan religion och entreprenörskap.

Det är inte första gången Anderson lyckas skapa en film som närmast kan beskrivas som mästerverk (han ligger som bekant bakom bl.a. "Boogie Nights" och "Magnolia") och "There Will Be Blood" spelar helt klart på samma nivå (om inte ännu högre) som dessa tidigare alster. Den är så graciöst fenomenal i alla dess beståndsdelar, främst Day-Lewis skådespeleri (han gör verkligen sitt livs roll) och det fulländiga fotot av Robert Elswit, vilka också är de två komponenterna som tilldelades var sin Oscar. Kort och gott en fullkomligt briljant och enastående film som lär få alla cineaster att drägla.

Mannen med järnmasken - söndag, TV8, kl. 23.05

I de sanna händelserna som denna historia bygger på hade mannen i titeln inte en järnmask, utan en svart mask av hårt läder. Hans identitet avslöjades heller aldrig. Men i den franske författaren Alexandre Dumas bok "De tre musketörerna" vävdes denna berättelse in och kryddades till så att mannen fick en järnmask, och en identitet, nämligen som den då regerande konungen Louis XIV's tvillingbror. Således är det denna bok filmen bygger på.

De tre musketörerna (spelade av Jeremy Irons, Gerard Depardieu och John Malkovich) planerar att få bort den arrogante kungen (Leonardo DiCaprio) från tronen och ämnar göra detta med hans fängslade tvillingbror. Historien om de tre svärdfäktarna har vi sett åtskilliga gånger (en ny version är som bekant också på gång), men att fokusera på denna del av historien skiljer den från mängden. Lägg till ett gäng riktigt bra skådisar och snygg scenografi och du har en perfekt söndagsfilm.

| 4 mars 2011 17:01 |