Film

Skribent

Patrik Linderholm

3 december 2010 | 13:44

TV-tips för helgen v.48

De eminenta regissörerna Woody Allen och Wes Anderson levererar varsin riktig godbit denna TV-helg. Ta också chansen att se filmen som gav Susan Sarandon hennes första Oscar, gjord av hennes make, tillika skådespelaren, Tim Robbins.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen!

Royal Tenenbaums - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Wes Andersons stora genombrott och filmen som kom att riktigt definiera hans stil och teman. Som vanligt handlar det om trassliga familjeförhållanden, med ett komplext förhållande till fadern i centrum, i detta fall Gene Hackman i rollen som Royal Tenenbaum, som försöker att återförenas med sin familj flera år efter den familjekrossande skilsmässan.

Genom ett alltid så utsökt bildspråk, känslan för karaktärer och fantastiskt soundtrack blev Andersons och Owen Wilsons historia (som de också Oscarnominerades för) en fantastisk filmpärla med underbart berättande och otrolig detaljrikedom.

Melinda & Melinda - fredag, TV8, kl. 21.00

Två författare skapar två radikalt motsatta historier utifrån samma utgångsläge där kvinnan Melinda kommer in i helt oannonserat i en lägenhet. Genom två parallella historier får vi berättat för oss hur de olika versionerna av Melinda får historierna att fortskrida.

Woody Allen har en intressant utgångspunkt i sin film, och det blir ibland riktigt bra, men den håller inte riktigt hela vägen. Allen får inte riktigt till hans eminenta glans som man anar borde finnas där. Bra skådespel av de iblandade, bl.a. Radha Mitchell, Will Ferrell, Chiwetel Ejiofor och Amanda Peet, och bitvis intressant historia, men blandningen av sött och salt blir lite för ojämn.

Match Point - lördag, SVT2, kl. 21.00

Tycker man "Melinda & Melinda" inte var något vidare så kan man följa upp med denna betydligt bättre Woody Allen-signerade film dagen efter. Jonathan Rhys-Meyers gör rollen som den unge tennisspelaren som lagt sin halvdana karriär på hyllan för tillfället. Tillbakaflyttad till London stiftar han bekantskap med Tom Hewett (Matthew Goode), en man från en rik familj, och blir även väldigt nära med dennes syster. När Toms nya flickvän (Scarlett Johansson) kliver in i bilden förändras dock allt.

"Match Point" är en karaktärsdriven och intressant film från Allen, en sorts nedtonad dramathriller som blir allra mest spännande mot slutet och den oväntade upplösningen. Skickligt skådespel, vackert foto och fantastiskt manus gör detta till en av Allens bästa filmer, i alla fall under nollnoll-talet.

Ransom - lördag, SVT1, kl. 00.40

Innan Mel Gibson blev skogstokig privat så övade han upp sig på film, bl.a. här i rollen som den förmögne och handlingskraftige affärsmannen Tom Mullen vars son blir kidnappad och hålls gissla för lösensumma. Förmögen som han är väljer han att betala summan, men någonting går snett och han bestämmer sig för att ta saken i egna händer och befria sin son.

Skön och spännande 90-talsactionthriller signerad Ron Howard, med en Gibson i högform. I övriga roller syns bl.a. Rene Russo ("Dödligt vapen"-återförening!), Gary Sinise och Liev Schreiber.

Dead Man Walking - söndag, TV3, kl. 23.50

Stark film av Tim Robbins (hans andra i regisammanhang) som fixade frugans, Susan Sarandon, första Oscar. Här spelar hon nunnan Helen, som agerar andlig rådgivare till den dödsdömde fången Matthew (Sean Penn), som hon utvecklar ett speciellt band med.

Fenomenalt spelat av såväl Sarandon och Penn i denna gripande film om kärlek, förakt, fördomar och andra moraliska dilemman. Sarandon belönades som sagt med en Oscar för sin prestation, och även Penn och Robbins nominerades för sina arbeten i filmen. Det gjorde även Bruce Springsteen, som skrev det fenomenala titelspåret till filmen.

| 3 december 2010 13:44 |