Film

Skribent

Patrik Linderholm

11 november 2010 | 23:14

TV-tips för helgen v.45

Skruva dig av skratt framkallat av Jim Carrey, skruva kulor tillsammans med Angelina Jolie eller njut av den skruvade historien i ”Happy, Texas”. Annars kan man ju alltid avnjuta några Oscarnominerade insatser av de respektabla herrarna Jack Nicholson och Paul Newman.

Detta är filmerna du inte får missa i helgen!

Happy, Texas - fredag, SVT1, kl. 22.00

Steve Zahn och Jeremy Northam spelar två förrymda brottslingar som tar sin tillflykt till den lilla staden Happy i Texas. Prio ett är såklart att hålla en låg profil, men när de förväxlas med det homosexuella paret vars bil de snott har de inte mycket val än att anta deras identiteter. Allt fungerar hyfsat bra tills stadens sheriff, spelad av William H. Macy, börjar intressera sig för en av dem. "Happy Texas" är en skön liten komedi med feel-good känsla där Steve Zahn briljerar i en av sina tidigare huvudroller.

About Schmidt - fredag, TV8, kl. 21.00

Jack Nicholson gör ett udda porträtt i "About Schmidt" som den gamle mannen Warren Schmidt som befinner sig i en svacka i livet. Han har precis pensionerat sig och känner sig otillräcklig, hans dotter är på väg att gifta sig med en man som Schmidt inte är vidare förtjust i, och på toppen av allt avlider hans hustru efter 42 år tillsammans. Schmidt bestämmer sig då för att stoppa sin dotters bröllop och ger sig iväg på en resa kantad av livsinsikter. En vacker, hjärtfylld men även tragisk dramakomedi med en annorlunda, men lika briljant, Nicholson, i regi av Alexander Payne ("Sideways").

Utan ont uppsåt - lördag, SVT1, kl. 23.35

Istället för att tipsa om någon av de välkända verk som visas denna kväll, som "Sagan om ringen - härskarringen" eller "Pulp Fiction", som knappast behöver någon närmare presentation, så tänkte jag tipsa om en lite mer okänd film.

I "Utan ont uppsåt" från 1981 spelar Paul Newman Michael Gallagher, son till en sedan länge död maffiaboss. Michael är dock bara en simpel sprithandlare, men hamnar i blåsväder då en tidning publicerar en historia om honom som är helt osann. Han tar kontakt med kvinnan som skrivit artikeln, Megan (Sally Field), som inser att hon blivit manipulerad till att skriva artikeln. Tillsammans försöker de rentvå hans namn.

Den alltid så fenomenala Sydney Pollack har regisserat denna historia, och även om den stundtals är rätt bra så lever den inte riktigt upp till hans övriga verk. Newman är som han alltid är, d.v.s. även han fenomenal, och även om detta inte är någon av hans mest minnesvärda roller så blev han faktiskt Oscarnominerad för den här rollen. Så även manuset av Kurt Luedtke, som även skrev manusen till Pollack's "Mitt Afrika" (vilken han faktiskt vann en Oscar för) samt "Stulen lycka". Sally Field är också bra, men framförallt briljerar Walford Brimley i sin lilla roll.

Liar Liar - lördag, TV3, kl. 21.30

En av Jim Carrey's bättre filmer och prestationer. Här spelar han advokaten Fletcher Reede, som fullständigt älskar sin son. Men efter att ha svikit honom för första gången önskar sonen på sin födelsedag att hans pappa inte får ljuga under en hel dag. Olyckligtvis nog blir hans önskan sann och Fletcher får ganska stora problem då han som advokat inte ens kan berätta en liten vit lögn.

Carrey's komiska briljans får utspel till fullo, utan att bli för överdriven. Samtidigt som det är extrem kul så finns det även hjärta i filmen, vilket gör "Liar Liar" till en väldigt härlig film och som sagt en av Carrey's bästa.

Wanted - söndag, TV3, kl. 21.00

Åsikterna må gå isär kring denna film, och även om det finns många delar som går att uttrycka sig väldigt kritiskt om så tycker jag denna film är rätt ok, som ren underhållning d.v.s.. Timur Bekmambetov valde att, efter filmer som "Night Watch" och "Day Watch", att göra film av Mark Millars grafiska novell "Wanted", som handlar om kontorsråttan Wesley som blir indragen i den hemliga organisationen Brödraskapet med Morgan Freeman och femme fatalen Angelina Jolie i spetsen. Resultatet blev en over-the-top action med mycket pang-pang, skruvade kulor, råttarméer och en hel del slo mo-sekvenser.

På det stora hela är "Wanted" ingen direkt kvalitativ film, men med sin skönt överdrivna action passar den perfekt som söndagsunderhållning.

| 11 november 2010 23:14 |