Film

Skribent

Patrik Linderholm

28 januari 2011 | 12:15

TV-tips för helgen v.4

Denna vecka har vi valt att utbilda er lite genom att tipsa om några franska klassiker. Men för er som är mer åt mainstreamhållet finns så klart lite annat att gottas åt!

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Skuggornas armé - fredag, SVT1, kl. 00.30

Den eminente franska regissören Jean-Pierre Melville, mannen bakom klassiker som "Bob le flambeur" och "Un flic", ligger bakom detta drama från 1969, baserat på en roman av Joseph Kessel, om Philippe Gerbier, en civilingenjör som också är en av den franska motståndsrörelsens viktigaste ledare. Vi får under några månader följa honom och nämnda motståndsrörelse mitt under andra världskriget. Han följer med sin överordnande till London men återvänder senare till Frankrike för att hjälpa till att organisera olika motståndsaktiviteter, och får då upp ögonen för den minst sagt speciella kvinnan Mathilde.

"Skuggornas armé" är en riktigt välgjord och trovärdig film där Melville sannerligen visar upp sin briljans. Vacker och tungsint med långsamt tempo, som visserligen kan vara enerverande för vissa, men tar man sig bara tid att njuta av detta lysande verk får man sig en fantastisk filmstund.

Three Kings - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Den smått egensinnige David O. Russel (nu aktuell med "The Fighter") tog sig an lite krigssatir med sin "Three Kings", om en grupp soldater (ständige Russel-kollaboratören Mark Wahlberg, George Clooney, Ice Cube, m.fl.) i slutet av Gulfkriget som, precis när det är dags att packa ihop, får tag i en karta som avslöjar var irakierna gömt det stulna guldet från Kuwait. Och varför lämna denna karta i öknen och komma hem trygga när man kan riskera allt och komma hem rika?

Russel lyckas bitvis väldigt väl med sin film. Den bjuder på en del fyndiga skratt, men rätt vad det är så sätter man skrattet i halsen åt det absurda som kan förekomma i krig. För filmen är politisk medveten och vill försöka sig på att ge en ordentlig känga mot amerikansk utrikespolitik. Men konceptet håller inte hela vägen, Russel vill helt enkelt för mycket, så filmen blir lite ojämn. Trots det är den sevärd, för det bjuds på underhållning och allvarhet i en relativt lyckad mix. Missa heller inte Spike Jonze i en biroll.

Belle de jour - dagfjärilen - lördag, SVT2, kl. 21.30

Liksom "Skuggornas armé" är denna film också baserad på en roman av Joseph Kessel, och även här regisserad av en mästare inom filmen, nämligen spanjoren Luis Buñuel ("Viridiana", "Begärets dunkla mål"). Underbara aktrisen Catherine Denueve spelar en ung kvinna gift med en kirurg, vars sexuella förhållande är ett tämligen kyligt sådant. För att komma över sina hämningar börjar hon arbeta som prostituerad på en bordell och lär där känna en ung gangster, som blir våldsamt förälskad i henne.

"Belle de jour - dagfjärilen" är verkligen vackert utförd, Buñuels bildspråk är fantastiskt, där han använder ljus och färger på unika sätt för att förmedla de olika stämningarna i filmen. Denueve är strålande vacker och historien är engagerande och lämnar avtryck. Sensuell, skrämmande och surrealistisk närvaro gör den här filmen till en riktig pärla.

En fiende ibland oss - lördag, TV4+, kl. 22.00

I "En fiende ibland oss", som förövrigt känns feltitulerad (säger man verkligen "ibland oss"? Heter i alla fall "The Devils Own", smått coolare titel, i original), spelar Brad Pitt IRA-terroristen Frankie MacGuire som flyr Irland och skapar en ny identitet i New York. Ombytt och klar som Rory Devaney blir han inneboende hos polisen Tom O'Meara (Harrison Ford). Men när Tom börjar ana att Rory inte är den han utger sig för så börjar saker hetta till.

Två mycket kompatibla skådisar och en sjyst story gör detta till en skön actionthriller med en del drama. Lite mer djup hade dock inte skadat för att göra filmen mer intressant, och det hade man kanske väntat sig av regissören Alan J. Pakula, upphovsman till bl.a. "Alla Presidentens Män" och "Pelikanfallet", som faktiskt dog i en bilolycka året efter denna film gjordes. Helt stabil film hur som helst med tät spänning och härliga skådespelare.

Blood Diamond - söndag, TV3, kl. 21.00

Leonardo DiCaprio gjorde två mycket bra prestationer 2006, den ena var "The Departed" och den andra "Blood Diamond", och jag tycker nog han är strået vassare här. Han spelar här Danny Archer, en vitafrikansk diamantsmugglare som efter ett misslyckat smuggelförsök hamnar i fängelse. Där uppmärksammas det att diamantarbetaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou) har hittat en stor rosaskimrande diamant. Archer blir självklart intresserad och ser till att få ut Solomon och sig själv och tillsammans ger de sig efter diamanten och Solomons bortrövade familj.

Regissör Edward Zwick ("Den siste samurajen" och förra veckans "Höstlegender") gör inte filmen till bara en jakt på en diamant utan skildrar även ett hårt drabbat Sierra Leone i strider med RUF. DiCaprio's rollprestation är som sagt lysande, hans afrikanska dialekt är faktiskt överraskande bra. Djimon Hounsou gör också ett strålande jobb och levererar ett mänskligt porträtt som den hårt arbetande familjefadern. Lägg dessutom till underbara Jennifer Connelly och ett par gripande scener och du har en väldigt sevärd film!

28 dagar senare - söndag, TV11, kl. 21.00

Vad kan vara ett bättre sätt att avrunda veckan på än att njuta av lite härlig zombieapokalyps. Den mångsidiga regissören Danny Boyle hoppade från det ena ö-mysteriet till det andra med "28 dagar senare". Här bytte han dock Leonardo DiCaprios paradisö-dilemmor i "The Beach" mot virusinfektion hemma i England. Jim (Cilian Murphy) vaknar upp på ett tomt och stökigt sjukhus utan någon aning om vad som har hänt. Ute på gatan finns det inte så mycket folk heller, och när det är folktomt mitt i centrala London - då bör man ana odåd.

Alex Garlands (nu senast kreatör till "Never Let Me Go"-manuset) smått oklanderliga manus blev tillsammans med Boyles känsla för filmmediet en upplyftande film i zombiefacket, även om det nu handlar om virusinfekterade människor och inte tvättäkta zombies. Stämningsfull, spännande och intressant tolkning av sir Boyle.

| 28 januari 2011 12:15 |