Film

Skribent

MovieZine

22 mars 2024 | 03:00

Inatt på tv: Dramat från 1995 gjorde Nicolas Cage till en Oscarsvinnare

Han fick en Oscarsstatyett - men fick han nånsin betalt för den kritikerrosade filmen?
Mycket kan man säga om Nicolas Cage. Att han är en spännande och mångsidig skådespelare är definitivt sant. Han varvar actionroller med skräck och rena tokerier, men när han får prova på drama kan oanade talanger komma fram.
 
Ikväll rekommenderar vi en titt på 1995 års "Farväl Las Vegas" som visas på tv. De flesta kritiker är överens om att detta är en av Cages första riktigt starka roller.
 
Han spelar manusförfattaren Ben som har nått botten. Allt hopp är dött och flaskan är hans enda vän. Han får sparken från jobbet och hans familj vill inte veta av honom. Ben bestämmer sig för att flytta från Los Angeles till Las Vegas för att supa ihjäl sig.
 
Där jobbar Sera (Elizabeth Shue) som prostituerad. Ben och Sera möts. Två livströtta själar förenas i neonljuset i världens mest dekadenta stad.
 
"Som den sanne konstnär som han är så siktar inte regissören Mike Figgis på att skona publiken från den psykiska smärta som alkoholmissbruk innebär eller den kalla och farliga värld som de prostituerade rör sig i. Det här är stundtals en väldigt rå och obehaglig film" skriver Mattias Blomberg i sin recension på MovieZine med starka 4/5 i betyg.
 
"Farväl Las Vegas" nominerades till 4 Oscars, bland annat för Bästa regi och Bästa manus. Nicolas Cage vann för sin gripande tolkning och detta är än så länge hans enda Oscarsstatyett.
 

Cage vann en Oscar - men blev utan lön

 
Frågan är dock om han överhuvudtaget fick betalt för filmen? "Antagligen inte", sade han nyligen under en intervju på SXSW-festivalen. Det rapporterar sajten People:
 
- Men jag har inte tänkt på det. Jag fick spela en roll som jag absolut nödvändigt behövde spela, säger Cage. - Jag tvekade aldrig på att det skulle bli en upplevelse och en fantastisk film. Inget skulle stoppa mig, betalt eller inte - jag skulle göra den här filmen.
 
Här kan du se "Farväl Las Vegas":

• Inatt 00:00 på Sjuan
• Streama gratis på TV4 Play
• Hyr & köp på SF Anytime och liknande tjänster
 
| 22 mars 2024 03:00 |