Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 februari 2024 | 07:30

Ikväll på tv: Det Oscarsvinnande krigsdramat från 1996 är en fängslande triumf

"Den engelske patienten" är inte den film som vunnit flest Oscars genom tiderna, men med sina nio skarpa ligger den ändå nära rekordet på 11 stycken.
Varför talar vi aldrig om "Den engelske patienten" längre? Anthony Minghellas vackra och mästerliga krigsdrama förtjänar mer.
 
Filmen handlar om en svårt skadad pilot (spelad av Ralph Fiennes) räddas ur ett flygplansvrak i Sahara, under andra världskriget. Hans ansikte är bränt till oigenkännlighet och hans minne är borta. Han väntar bara på att få dö och en ung sjuksköterska (Juliette Binoche) gör honom sällskap. I takt med att minnet kommer tillbaka, berättar piloten sin historia.
 
Anthony Lane på The New Yorker skrev om "Den engelske patienten" att dess "triumf ligger inte bara i skådespelarnas kraft och bredd, utan i Minghellas skapande av ett intimt epos: vidsträckta landskap blandas med de minsta detaljerna i begäret, och kombinationen är fängslande."
 
Andra recesenter, som Jay Carr på Boston Globe, lyfte gärna fram de romantiken och relationen mellan Fiennes karaktär och Kristin Scott Thomas i historien han berättar: "Dess intelligens, sofistikering och konstnärlighet står aldrig i strid med den grundläggande dragningskraften i en kraftfull kärlekshistoria som överträffar "Doktor Zjivago" eftersom den respekterar kärlekens mysterier och erkänner att den inte känner till hjärtats begränsningar."
 
Inför Oscarsgalan 1997 hade "Den engelske patienten" 12 nomineringar och tog hem nio av dessa, bland annat för bästa film, bästa regi och till Juliette Binoche för bästa kvinnliga biroll.
 
Här kan du se "Den engelske patienten": 
 
• Ikväll 23:45 på TV3 
• Hyr/köp på SF Anytime, Viaplay, Google Play eller Itunes 
 
 
| 3 februari 2024 07:30 |