Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 april 2024 | 09:00

Ikväll på tv: Vacker regi och gammaldags charm i Oscarsbelönad 25-åring

"Ciderhusreglerna" må vara lite bortglömd, men står ändå som ett stadigt exempel på varför 1999 är det bästa filmåret någonsin.
Vi går tillbaka till 1999 igen, det där otroliga filmåret, men för att prata om vad idag känns som en lite bortglömd pärla. Nämligen Lasse Hallströms vackra drama "Ciderhusreglerna".
 
"Ciderhusreglerna" är Hallströms fjärde amerikanska film, så vid det laget var den svenske regissören ett etablerat namn i Hollwyood. Utan att behöva ge upp sin stil och känsla.
 
Tobey Maguire spelar Homer, en föräldralös pojke som aldrig bli adopterad från barnhemmet han växte upp i. Barnhemmet drivs av Dr. Larch (Michael Caine), som vid sidan om utför olagliga men säkra aborter. Efter att ett ungt par, spelade av Charlize Theron och Paul Rudd, kommit för att använda sig av Larchs hemliga tjänster, följer Homer med dem tillbaka för att kanske lära sig ett eller annat om det stora livet utanför.
 
Bland recensenterna på Rotten Tomates blir det tydligt att "Ciderhusreglerna" är ett utmärkt exempel på den balans Lasse Hallström är så bra på. Det är ofta nära till klichéer och melodrama, men han vet att hålla sig på rätt sida.
 
David Rooney, Variety: "Hallströms film kunde ha använt mer dramatiska muskler men har ändå en rörande, gammaldags charm som i slutändan tillfredsställer."
 
Rob Gonsalves, Rob's Movie Vault: "Irvings rena, ekonomiska dialog och Hallstroms vackert dystra regi skär bort fettet från klichéerna."
 
Det gick bra för "Ciderhusreglerna" på Oscarsgalan 2000, där filmen tog hem två statyetter. Dels till manusförfattaren John Irving, som adapterade sin egen roman, och dels till Michael Caine för bästa manliga biroll.
 
Filmen nominerades till fler Oscars än så, bland annat för bästa film. Och Lasse Halltröm själv tog hem en nominering för bästa regi, hans andra sådan efter det stora genombrottet med "Mitt liv som hund".
 
Här kan du se "Ciderhusreglerna":

• Ikväll 22:00 på TV8
• Hyr eller köp på SF Anytime, Viaplay eller iTunes
 
 

Läs också: 1999 var ett otroligt filmår: Här är 25 grymma filmer som fyller 25 år

 
| 6 april 2024 09:00 |