Film

Skribent

Alexander Svensson

21 april 2024 | 06:00

På tv ikväll: Brad Pitt och Angelina Jolie i komedin som inspirerat en av årets största serier

Äktenskap blir lätt knepigt om man väntas mörda sin partner...
Mr. & Mrs. Smith” från 2005 har trots mediokert kritikeromdöme blivit ett långlivat populärkulturellt fenomen. Filmen har Brad Pitt och Angelina Jolie i huvudrollerna som ett gift par där bägge utan den andres vetskap är hemliga agenter för olika organisationer. Äktenskapet tar sig en oväntad törn när bägge plötsligt får order om att mörda den andre.
 
Upplägget med hemliga agenter vars privatliv krockar med jobbet är inte unikt, men “Mr & Mrs Smith” har ändå lyckats sticka ut. Kanske beror det på kemin mellan Brad Pitt och Angelina Jolie, som blev ett (omskrivet) par i verkligheten efter att ha spelat in filmen ihop. Trots det så var det nära att ingen av dem var med i filmen: ursprungligen var det tänkt att Nicole Kidman skulle spela mot Pitt, och när bägge två lämnade filmen övervägde man bland andra Will Smith och Catherine Zeta-Jones innan man bestämde sig för Angelina Jolie och fick tillbaka Pitt.
 
"Älskling, vart tog huset vägen?"
 
Trots filmens star-power och det roliga konceptet så blev “Mr. & Mrs. Smith” ingen stor hit hos kritiker. Desto mer populär blev den dock bland publiken, och på biograferna spelade den in hela 487 miljoner dollar. En uppföljare blev det dock aldrig, trots att Hollywood knappast är främmande för att mjölka framgångsrika koncept in absurdum. I en intervju med Vanity Fair från 2010 berättade Angelina Jolie att det helt enkelt inte fanns några idéer som var bra nog (hon hade med andra ord högre krav din genomsnittlige Hollywood-producent):
 
- Vi bad någon att ta en titt på “Mr. & Mrs.” och se om de kunde få ihop en uppföljare, men det fanns inget originellt. Det var bara “tja, de ska gifta sig”, eller “de har barn” eller “de separerar”. Aldrig något bra.
 
 
På TV-fronten hände det dock desto mer. Redan 2007 försökte Simon Kinberg, som skrev “Mr. & Mrs. Smith” lansera en spinoff-serie med Jordana Brewster och Martin Henderson, men den tog sig aldrig längre än ett pilotavsnitt. Men i år uppfylldes äntligen drömmen om en tv-serie inspirerad av filmen: Donald Glover och Maya Erskine gjorde huvudrollerna i Prime Videos “Mr. & Mrs. Smith”, som fick ett betydligt bättre kritikermottagande än originalfilmen. Den verkar också ha blivit en tittarsuccé: enligt Deadline blev den en av Prime Videos mest framgångsrika debutserier någonsin.
 
Så är du ett fan av “Mr. & Mrs. Smith”-serien och vill se hur allt började? Eller längtar du bara efter en kul actionkomedi att avsluta helgen med? Oavsett vilket så kan du se “Mr. & Mrs. Smith” klockan 17:35 i eftermiddag. Filmen går också att streama på Netflix och Disney+.
 
| 21 april 2024 06:00 |