Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 december 2019 | 18:00

Missa inte: De 10 mest efterlängtade tv-premiärerna i januari

"Dracula", "Hamilton" och "Sex Education" är bara några av premiärerna i januari. Vilka serier har du sett fram emot mest?
Vi lämnar ett riktigt bra tv-år bakom oss och välkomnar istället 2020 med tio nya efterlängtade tv-premiärer. För den som fortfarande känner att det finns mer att hämta ur utbudet från 2019 så satte jag häromdagen även ihop en rangordnad lista på 150 säsonger som hade premiär ifjol! 
 

"Hamilton" - 1 januari (C More)

 
 
Jan Guillous gamla böcker om Carl Hamilton är redo för en ny adaption, som denna gången planerar att utforska karaktären på ett lite mer psykologiskt plan än vad filmerna har gjort. C More öppnar med andra ord tv-året starkt redan på självaste nyårsdagen! 
 

"Messiah" - 1 januari (Netflix)

 
 
Netflix öppnar året genom att utforska hur det hade kunnat se ut om en karismatisk man började utföra mirakel och fick världens medier att fascineras. Vi får även följa CIA-officern Eva Geller, som försöker utreda om han verkligen är en gudomlig varelse... eller en farlig bedragare.
 

"Dracula" - 4 januari (Netflix)

 
 
Skaparna bakom den moderna versionen av "Sherlock" har gått tillbaka i tiden och gör nu en nytolkning av Bram Stokers klassiska "Dracula". Tre skräckfyllda avsnitt på cirka 90 minuter vardera, med Claes Bang i huvudrollen som titelkaraktären.
 

"The Outsider" - 13 januari (HBO Nordic)

 
 
Det har blivit dags för ännu en Stephen King-adaptering, men denna gången inleds det som nästan vilken kriminaldeckare som helst... innan de lite mer skrämmande delarna sakta letar sig in i vår utredning. I huvudrollen hittar vi Ben Mendelsohn, vars karaktär börjar inse att något har blivit tokigt i utredningen som först gjort honom säker på att han hittat rätt barnmördare... vad var det egentligen som hände?
 

"Box 21" - 17 januari (Viaplay)

 
 
Viaplays nya originalserie "Box 21" är den första av fyra kommande serier baserade på Roslund & Hellströms kriminalromaner. Med start i januari kommer vi att kunna följa en historia om trafficking "med svåra moraliska frågor om offer och gärningsmän" enligt Viaplays egen beskrivning.
 

"Sex Education" - 17 januari (Netflix)

 
 
Den andra säsongen tar vid där den första slutade men den här gången verkar det som att klamydia har brutit ut på skolan, vilket givetvis sätter Oits och Maeve i arbete. Det är även klart att Mikael Persbrandt återvänder till den andra säsongen tillsammans med Gillian Anderson.
 

"Avenue 5" - 20 januari (HBO Nordic)

 
 
"Veep"-skaparen Armando Iannucci är tillbaka med sin nya HBO-serie! "Avenue 5" utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid där det är möjligt att åka på "rymdkryssningar" som turist. Under kryssning drabbas "Avenue 5"-skeppet av ett fel som gör att den korta resan plötsligt förväntas ta 3 år. I huvudrollen hittar vi Hugh Laurie - men vi svenskar kan även hålla utkik för den svenske skådespelaren Adam Pålsson, vars karaktär arbetar på kommandobryggan på det otursförföljda rymdskeppet.
 

"Chilling Adventures of Sabrina" - 24 januari (Netflix)

 
 
Det har blivit dags för den tredje säsongen av "Chilling Adventures of Sabrina". Personligen tyckte jag inte riktigt att den först säsongen var "mörk nog" för att motivera att man gjorde om den gamla sitcomen... men under den andra säsongen lyckades man avsevärt bättre och med lite tur fortsätter det på samma spår även under den nya säsongen.
 

"Star Trek: Picard" - 24 januari (Amazon Prime)

 
 
Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) är tillbaka i sin roll 20 år efter händelserna i "Star Trek: Nemesis" (2002) och han återvänder med flera av sina gamla kollegor från "Star Trek: The Next Generation". Den nya serien är skapad av CBS All Access som även ligger bakom "Star Trek: Discovery" som går att se hos Netflix, men om du vill följa Picards nya resa så är det Amazon Prime som kommer att visa serien utanför USA.
 

"The New Pope" - 26 januari (C More)

 
 
Paolo Sorrentino återvänder med en ny miniserie om påven, men trots att serien heter "The New Pope" och kommer att låta oss lära känna John Malkovich som påve - så kommer även Jude Law ("The Young Pope") att återvända till sin gamla påveroll. Vi har med andra ord två påvar i den nya säsongen! Värt att notera är att serien inte visas på HBO utan C More här i Sverige.
 

Läs också: Jonatan Blomberg rangordnar 150 tv-serier från 2019

 
Vilka tv-serier med premiär i januari har du längtat efter mest? Kommentera gärna nedan!
| 30 december 2019 18:00 |