Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 augusti 2023 | 18:00

På TV ikväll: ”Gremlins 2”, en av världens roligaste uppföljare

Gillar du slemmiga, gröna monster som löper amok och skapar trubbel finns det bara en film att sätta på kväll. ”Gremlins 2: Det nya gänget” kl. 22.00 på Kanal 9.
Kommer du ihåg reglerna? Håll dem borta från vatten. Utsätt dem inte för solljus. Och vad du än gör - mata dem inte efter midnatt... De som glömde bort dessa regler fick uppleva våldsamma konsekvenser när gulliga mogwais blev otrevliga monster i Joe Dantes julklassiker ”Gremlins” (1984).
 
När de gjorde comeback i samma regissörs uppföljare var det mer betoning på humor även om här finns gott om kul för skräckfansen. Handlingen tar plats i en supermodern skyskrapa där hjältarna (Zach Galligan, Phoebe Cates) från första filmen jobbar. Snart dyker numera hemlösa Gizmo upp men som vi vet har han förmågan att yngla av sig stygga kusiner som snart vänder upp och ner på byggnaden.
 
Det är en underskattad, hejdlöst rolig tvåa som inte tar sig själv på allvar för en sekund. Här finns mängder av insiderskämt, filmparodier, cameo-roller och galna gags. Varelserna tar över ett laboratorium och förvandlas därefter till allt från till en pratglad intellektuell till spindel- och fladdermus-monster!
 
Det är sprudlande, tokig underhållning perfekt en regnig (?) sommarkväll. ”Det är ett nästan rakt igenom underhållande party där Dantes otroliga öga för detaljer kommer till sin fulla rätt.” skrev jag i min recension 2013 och det gäller än idag. Och vad är bättre att värma upp med inför efterlängtade ”Gremlins 3”?
 
Du kan se ”Gremlins 2: Det nya gänget” kl. 22.00 på Kanal 9 ikväll.
| 1 augusti 2023 18:00 |