Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

5 februari 2019 | 09:30

TV-chefen: "Netflix överdriver sina tittarsiffror"

Streamingjätten kan välja att presentera den statistik som passar dem bäst. Det gör andra tv-kanaler lite upprörda.
40 miljoner ska ha sett Netflix-serien "You". 80 miljoner konton har kollat in thrillern "Bird Box" under de fyra första veckorna. Det är fantastiska siffror som Netflix väljer att gå ut och skryta med. Men det är siffror som inte går att lita på, menar FX-bossen John Landgraf.

Under måndagens pressmöte sände han ut en känga till streamingjätten, som vägrar att mäta och presentera sina tittarsiffror enligt samma standard som andra kanaler gör.

Exempelvis räknar Netflix en "tittning" när någon har sett mer än 70 procent av ett valfritt avsnitt. Traditionella tv-kanaler och kabelkanaler räknar istället ut snittpubliken över hela säsongen. Enligt FX-chefen känns det mer rimligt att en serie som "You" har setts av 8 miljoner.

- De är inte i närheten av en korrekt representation av hur en säsong levererar (...) Det är inte bra för samhället när en ensam aktör sätter upp egna regler eller förklarar "sanningen". Men sanningen kommer att komma ut som den altid gör, säger Landgraf.
 
Under tiden har Netflix beställt en andra säsong av thriller-serien "You", och har än så länge valt att inte kommentera FX:s påhopp.
| 5 februari 2019 09:30 |