Film

Skribent

Erika Jarhed

14 maj 2023 | 07:00

Minns du "Tsatsiki, morsan och polisen"? Så ser skådespelaren ut idag

1999 fick vi lära känna Tsatsiki som drömmer om att fånga bläckfiskar med sin pappa i Grekland. Men vem spelade honom? Och hur ser han ut idag?
Det har nu gått 24 år sedan filmen "Tsatsiki, morsan och polisen" av Ella Lemhagen ("Kronjuvelerna") fick premiär. Där fick vi lära känna åttaåriga Tsatsiki som drömmer om att få träffa sin biologiska pappa i Grekland, och som går till simhallen varje dag för att lära sig att dyka och att hålla andan under vattnet.
 
Filmen blev en stor succé 1999 med bland annat Alexandra Rapaport och Jacob Ericksson i roller, och den kammade hem de tyngsta priserna på Guldbaggegalan året efter - bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa foto!
 
Men vem spelade då åttaåriga Tsatsiki? - Samuel Haus som blev en av Sveriges största barnstjärnor över en natt.
 
Large e447b824356c18ae0047b919c38c8067 p142036 v h10 ab
 
Samuel föddes 1990 i Rumänien, och blev adopterad av ett svenskt par vid fem månaders ålder tillsammans med hans biologiska syster. Vid bara 10-årsålder tilldelades han TV4:s Nyhetsmorgons filmspris Guldsolen för sin prestation som Tsatsiki - ett pris som storstjärnor som Mikael Persbrandt, Max von Sydow och Sven Wolter har fått.
 

"Jag fick först ett nej!"

 
Men hur fick egentligen Samuel rollen? Det har han berättat om i podden "Äkta Känner Äkta".

- Jag var på ett kollo när jag var 7-8 år. Då kommer en rollsättare som heter Maggie fram till mig, som såg mig bada på stranden och hon tyckte att jag liknande karaktären. Då fick jag göra en provfilmning direkt på stranden, och efter det fick jag komma på en audition. Och där fick jag faktiskt ett nej! Men då gick jag till min farsa och sa "jag känner på mig att jag kommer få rollen i alla fall". Och sen ringer de upp mig och då fick jag den. Men jag vet fortfarande inte varför de ändrade sig.
 
Large e447b824356c18ae0047b919c38c8067 eg 279 bd w superhigh orig
Samuel Haus och Alexandra Rapaport i "Tsatsiki, morsan och polisen" 1999.
 

Vad gjorde han efter "Tsatsiki, morsan och polisen"?

 
Samuel valde att fortsätta med skådespelandet efter filmen. 2001 fick den nämligen en uppföljare, "Tsatsiki - vänner för alltid", som dock inte blev en lika stor succé. Efter det dröjde det några år innan han medverkade i ytterligare en långfilm - 2009 i "I taket lyser stjärnorna". Där spelade han karaktären Sakke, och jag minns fortfarande hur folk utbrast "men det där är ju Tsatsiki - fast vuxen!" när filmen hade premiär.
 
Därefter har han haft mindre roller i filmer som "Apan" (2009), "Orion" (2013) och "Kungen av Atlantis" (2019). I sina unga år lånade han även ut sin röst till George i "Stuart Little" från 1999 och dess uppföljare 2003.
 
Large e447b824356c18ae0047b919c38c8067 mv5bndyyytc3odgtzmviny00zdi0ltkym2utzwqxognhmzfkzjvmxkeyxkfqcgdeqxvyotc5mdi5nje . v1
Samuel Haus i "I taket lyser stjärnorna" 2009.
 

Bildade musikgrupp med Lillan från "Mysteriet på Greveholm"

 
2012-2014 studerade han vid Skara Skolscen och var under 2010-talet med i mestadels teaterpjäser. Men Haus har även haft ett stort intresse för musik. Strax efter succén med Tsatsiki var han med i musikgruppen "Slam" med bland annat Linn Bülow (som spelade Lillan i julkalendern "Mysteriet på Greveholm" 1996) där de sjöng moderna barnvisor skrivna av Bim Wikström. 2001 nominerades deras album "Mittemellan liten och stor" till en Grammis!
 
Men hur ser då Samuel ut idag?
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Sam (@samuel_haus)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Sam (@samuel_haus)

 
Ja här är han - Samuel aka Tsatsiki som idag är 33 år gammal. Samuel har fortsatt med musiken och idag spelar han i bandet "Astral Garden" där han är gitarrist - något han har tänkt att satsa på de närmaste åren. Han har även funderingar på att söka in till scenskolan en sista gång.
 

"Det var för tidigt"

 
Samuel har berättat i podden "Äkta känner Äkta" hur det var att bli så känd i en såpass ung ålder.

- Jag växte upp som rikskänd! Men nu är det knappt någon som känner igen mig längre. Det var kul på många sätt, jag fick göra många coola grejer som att resa och träffa intressanta människor. Men för en 10-åring är det för tidigt. Man hade njutit av det mer som vuxen, och då hade man haft mer integritet där man kunde säga nej till fler saker.
 
Men Samuel uppskattar dock fortfarande filmen och är mycket stolt över den.

- Det är coolt att filmen fortfarande är en bra barnfilm som många kan kolla på än idag. Men jag själv tänker knappt på dem. Men när jag själv får barn så kanske jag ser om dem!
 
Du kan hyra "Tsatsiki, morsan och polisen" och "Tsatsiki - vänner för alltid" på SF Anytime.
| 14 maj 2023 07:00 |