Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 januari 2017 | 10:30

Trump kan stoppa Oscarsnominerade regissören

Ashgar Farhadi, aktuell med ”The Salesman”, riskerar att inte få komma in i USA för att gästa Oscarsgalan. ”Extremt upprörande”, kommenterar Akademin.
Regissören Ashgar Farhadi kan hindras från att besöka Oscarsgalan i slutet av februari. Anledningen är Donald Trumps omdebatterade presidentorder, som ska stoppa resande från bland annat Iran från att komma in i USA.

Farhadis senaste drama "The Salesman" är på förhand stor favorit till Oscarn för Bästa icke-engelskspråkiga film. År 2012 åkte han hem med en Oscar för "Nader och Simin - En separation".

Oscarsakademin har släppt ett officiellt uttalande där man kritiserar Trumps inreseförbud:

”Akademin hyllar filmkonsten, som ska korsa gränser och tala till publik världen över, oavsett nationella, etniska eller religiösa skillnader. Vi stöttar filmskapare - och mänskliga rättigheter - världen över. Därför är det extremt upprörande att Ashgar Farhadi, regissören bakom Oscarsvinnande ”Nader och Simin - En separation”, samt skådespelarna och teamet bakom årets nominerade film ”The Salesman”, kan hindras från att komma in i landet på grund av deras religion eller hemland.”


Taraneh Alidoosti i "The Salesman".

Skådespelerskan Taraneh Alidoosti har redan innan Trumps förbud gjort det klart att hon väljer att bojkotta galan

- Jag har bestämt mig för att inte åka. Det gör mig djupt ont att se hur vanliga människor från mitt hemland inte får sin lagliga rätt att kanske träffa sina barn eller gå till sina skolor som studenter.

People meddelar dock att kan Farhadi kan få ett undantag från Vita huset, för att besöka Oscarsgalan.

Den 26 februari ska ”The Salesman” tävla om en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film, mot bland annat svenska ”En man som heter Ove”.

"The Salesman" får svensk biopremiär den 24 mars.
| 29 januari 2017 10:30 |