The Salesman 2016

Drama Thriller
Iran
124 MIN
Persiska
The Salesman poster

Synopsis

Emad och Rana tvingas raskt lämna sin bostad då ett närliggande renoveringsarbete äventyrar deras säkerhet. De flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar. En incident kopplad till lägenhetens förra ägare kommer nu dramatiskt att förändra det unga parets liv.
Ditt betyg
3.4 av 43 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Forushande
Biopremiär
24 mars 2017
DVD-premiär
21 augusti 2017
Språk
Persiska
Land
Iran
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Annika Andersson

24 februari 2017 | 10:00

Iranskt drama med nervkittlande upplösning

Ett gift par i Teheran vars hus kollapsar flyttar in i en ny lägenhet. Men spår av den tidigare hyresgästen dröjer sig kvar, och snart får de ett traumatiskt besök av en objuden gäst. Cannes-vinnaren ”The Salesman” av Asghar Farhadi blandar skickligt thriller, spänning och drama med komplexa frågor om etik och moral - missa den inte!
Iranske regissören Asghar Farhadis senaste film "The Salesman" kretsar kring gifta det paret Ranaa (Taraneh Alidoosti) och Emad (Shahab Hosseini), som tillsammans uppträder i Arthur Millers pjäs "En handelsresandes död." Filmen inleds med att de flyr från sitt hem i ett hyreshus som håller på att kollapsa, men tack vare en av de andra skådespelarnas kontakter, lyckas de snabbt få ett nytt hem att flytta in i. Det visar sig dock att kvinnan som bott där innan dem har lämnat kvar ett rum fullt av sina saker, och snart gör sig en annan aspekt av hennes förflutna ett brutalt intrång i deras liv, i form av en objuden gäst.

Scenen där de får besök av den objudne gästen är lysande i all sin enkelhet! Ranaa är i badrummet och tvättar sig, när hon hör intercomtelefonen ringa. Hon går ut i hallen för att släppa in den hon tror är hennes man, och lämnar lägenhetsdörren öppen för honom, innan hon går tillbaka till badrummet. Kameran dröjer sig dock kvar på den öppna dörren, och den bilden, tillsammans med ljudet av rinnande vatten från badrummet är obehagligt nervkittlande, eftersom vi vet att något hemskt är på väg att hända. 

Efteråt, på sjukhuset, säger Ranaa att hon inte kan minnas vad som har hänt. En hand som hon trodde tillhörde hennes make hade rört vid hennes axel när hon var i duschen. Hon hade vänt sig om och därefter blev allt mörkt. Ledtrådar finns kvar i lägenheten, såsom en strumpa, blod på trappan, grannens vittnesmål om hennes skrik, bilnycklar till en pick-up van, en mobiltelefon, och även en bunt pengar. Emad blir besatt av att dechiffrera ledtrådarna, och så småningom lyckas han spåra upp gärningsmannen, vars milda karaktär går emot allt man förväntar sig hos en våldsam brottsling. 

Filmen är alltigenom fint berättad och väl uppbyggd, minus kopplingen till pjäsen som kunnat vara tydligare. Filmen blandar thriller, suspens och drama med etiska frågor som dröjer sig kvar efteråt, och handlingen överraskar med att utvecklas åt oväntat håll. Upplösningen ställer de moraliska frågeställningarna på sin spets, samtidigt som spänningen håller en på nålar.

Farhadi är en skådespelarnas regissör, och rollen som Emad gjorde att Shahab Hosseini vann priset för bästa skådespelare i Cannes 2016, medan Asghar Farhadi vann priset för bästa manus. Filmen är flerfalt prisbelönt och nominerades även för prestigefyllda Golden Globe i kategorin Bästa utländska film, samt har valts som Irans Oscarsbidrag. Mitt råd är att inte gå miste om denna pärla till film! 
| 24 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Trodde att den här filmen skulle vara supertråkig men blev positivt överraskad. Spännnande och psykologiskt drama. Rekommenderar den starkt!
Läs mer