Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

6 juni 2018 | 23:00

"Tretton skäl varför" är klar för en tredje säsong - av rätt skäl?

Tycker du att den andra säsongens cliffhanger, och troliga tema för den nya säsongen, är rätt väg att ta "Tretton skäl varför"? Spoilervarning.
När den första säsongen av "Tretton skäl varför" damp ned ifjol blev den snabbt en av årets mest omdebatterade tv-serier. Jag skrev själv en artikel om huruvida den första säsongen kunde vara direkt farlig för vissa tittare, på grund av hur seriens första halva ganska lättsamt hanterade ett tragiskt självmord - genom att peka finger "från andra sidan graven".
 
Alla som såg klart den första säsongen förstår däremot hur den andra halvans avgrundsdjupa mörker, och hur självmordsscenen följt av mammans fullständiga panik etsat sig fast på våra näthinnor, givetvis hade mer att säga än att det gick att göra "underhållning" av något så tragiskt som en ung kvinnas självmord.
 
Debatterna var sedan igång. Netflix, som inte hade förväntat sig seriens enorma genomslag, togs på sängen och erkände att de borde ha varit tydligare med information kring var man kan (och borde) söka hjälp - något de rättade till inför årets andra säsong.
 
 
Personligen tycker jag däremot inte att årets säsong egentligen bidrog med något som vi inte redan kunde bära med oss från den första. Det finns såklart lärdomar att hämta även ur den andra säsongen, som ägnar desto mer tid åt våldtäkt och skammen offren många gånger tvingas leva med efteråt. Det är absolut något som bör berättas mer om - men jag tycker att andra serier och filmer har lyckats bättre med det tidigare.
 
Den första säsongens upplägg, till och med namnet på serien, med "Tretton skäl varför" Hannahs liv slutade som det gjorde - var starkt. Årets säsong försökte ersätta den första säsongens inspelade band från Hannah, med vittnesmål under rättegången mot skolan - något som aldrig nådde upp till samma nivå i berättandet för min del.
 
 
Katherine Langford (som spelar Hannah) bekräftade kort efter att den andra säsongen släpptes på Netflix, att hon inte kommer att vara en del av den tredje säsongen (om den skulle bli av - vilket den nu alltså blir).
 
Vi har med andra ord rört oss bort helt och hållet från hennes tretton anledningar... och lär under nästa års säsong istället följa en karaktär som kom kusligt nära att utföra en skolskjutning. Ett superaktuellt ämne i USA, som nyligen fick Paramount Network att skrota sin färdiga första säsong av "Heathers" - med hänsyn till de drabbade av den senaste tidens tragiska skolskjutningar.
 
Jag frågar mig därför om den tredje säsongens förväntade tema (som jag givetvis kan ha helt fel om) görs av rätt skäl - för att det är rimligt att fortsätta med en serie vars huvudrollsinnehavare och namn nu ligger bakom oss - eller om seriens skapare bara vill få tackla ytterligare ett nytt och svårt/viktigt ämne (vilket de såklart har all rätt att göra), men utan att behöva slå igenom med en ny serie och nya skådespelare.
 
Tycker du att den andra säsongens cliffhanger, och troliga tema för den nya säsongen, var rätt väg att ta "Tretton skäl varför"? Kommer du att fortsätta titta? Kommentera gärna nedan!
| 6 juni 2018 23:00 |