Film

Skribent

Mats Karlsson

22 maj 2011 | 23:01

"Tree of Life" vann Guldpalmen

Det blev Terrence Malicks "Tree of Life" som fick den åtråvärda Guldpalmen (Palme d'or) medan Dardennes ""Le Gamin Au Veló" vann Grand Prix.

Årets upplaga av Cannes har sannerligen inte varit lätt att tippa på förhand. En sådan här stark line-up var många år sedan Cannes-festivalen hade att visa upp och oavsett vem man har pratat med har alla haft olika vinnare. För en stund sedan presenterades alla vinnare i direktsändning och den stora vinnaren blev Terrence Malick och hans "Tree of Life" och nästbästa priset gick till bröderna Dardenne för deras "Le Gamin Au Veló".

Det finns dock vissa förbehåll och regler med Cannes-priserna. Man får exempelvis inte ge samma film två priser, undantag är manus och skådespelarpris eller jury och skådespelarpris. Här är hela vinnarlistan:

Bästa manus - Footnote (Hearat Shulayim), regi av Joseph Cedar
Caméra d'or - Las Acacias, regi av Pablo Giorgelli
Bästa kortfilm - Cross, regi av Maryna Vroda
Juryns pris - Polisse, regi av Maïwenn Le Besco
Bästa skådespelare - Jean Dujardin (The Artist), regi av Michel Hazanavicius
Bästa skådespelerska - Kirsten Dunst (Melancholia), regi av Lars von Trier
Bästa regissör - Nicolas Winding Refn (Drive)
Grand Prix - Le Gamin Au Veló, regi av Jean-Pierre och Luc Dardenne
Guldpalmen - Tree of Life, regi av Terrence Malick

De som var förhandstippade var Aki Kaurismäki (Le Havre) och Pedro Almodóvar (La piel que habito), men de båda blev helt utan priser.

Däremot gick Sverige inte Sverige lottlösa, tack vare Ruben Östlunds "Play". Filmen premiärvisades under sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors' Fortnight) och har nu tilldelats priset Coupe de Coeur.

| 22 maj 2011 23:01 |