Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 april 2022 | 12:00

Tre svenska regissörer i tävlan på årets Cannes Film Festival

Som väntat kommer Ruben Östlund att återvända till Cannes med sin nya film ”The Triangle of Sadness”. Dags för en ny Guldpalm?
Inte mindre än tre svenska regissörer får göra sig redo att packa badbyxorna och smokingen för ett par veckor på den franska Rivieran i maj. 
 
När Cannes Film Festival idag presenterar programmet står det klart att Ruben Östlund, Ali Abbasi och Tarik Saleh visar upp nya alster på vårens festival. Alla tre deltar i tävlingen om Guldpalmen, där totalt 18 filmer just nu är klara.
 
Ruben Östlund, som vann den prestigefyllda Guldpalmen år 2017 med sin senaste film ”The Square”, återvänder med komedin ”The Triangle of Sadness” - en satir om modevärlden. Harris Dickinson och Woody Harrelson medverkar. Beskedet kommer som en stor lättnad för Östlund:
 
- Jag har aldrig känt en sådan press tidigare. "Triangle of Sadness" är uppföljaren till en succé, den tog fem år att göra och det är en dyr film. Många distributörer har förköpt filmen, alla har hoppats på Cannes eftersom det är den bästa platsen för att få uppmärksamhet. När man använder Cannes som en sådan tydlig målsättning som vi gör ökar man kanske sin egen och teamets prestation men man gör sig också sårbar för det är stor chans att man misslyckas. Ingen regissör känner sig säker på att bli uttagen till Cannes  Det är det som gör Cannes till vad det är, kommenterar Ruben Östlund.
 
"The Triangle of Sadness" av Ruben Östlund
 
• Tarik Saleh regisserar ”Boy From Heaven”, om en maktkamp på ett prestigefyllt universitet i Kairo. Saleh, senast aktuell med actionfilmen ”The Contractor” på Prime Video, jobbar återigen med Fares Fares efter ”The Nile Hilton Incident”. 
 
- När du gör en film om något som aldrig berättats förut, drabbas du ofta av tvivel. Kommer någon att bry sig? Vill någon ens se det här? Att då väljas ut till världens främsta filmfestival, besvarar den frågan. Jag känner mig otroligt glad idag, säger Tarik Saleh i ett pressmeddelande.
 
Bild ur "Boy From Heaven"
 
• Ali Abbasi gästade Cannes år 2018 där han vann Un Certain Regard Award för svenska fantasydramat ”Gräns”. Hans nya film heter ”Holy Spider” och är en fransk-tysk-svensk samproduktion på persiska - en thriller om en man som mördar prostituerade kvinnor.
 
Men konkurrensen är hård. I den officiella tävlingen kommer också James Gray, Park Chan-wook, Claire Denis, David Cronenberg och bröderna Dardenne att presentera vad de pysslat med under pandemiåren. 
 
Årets festival i Cannes pågår mellan 17-28 maj. MovieZine är som alltid på plats för att recensera och rapportera om det senaste, i samarbete med Filmstaden.se. 
| 14 april 2022 12:00 |