Film

Skribent

MovieZine

13 oktober 2020 | 11:05

Tre nomineringar till Sveriges Oscarbidrag

"Om det oändliga", "Greta" och "Charter" är kandidater till Sveriges Oscarsbidrag.
Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

– Jag tycker att kommittén gjort ett mycket bra val. Tre sinsemellan olika filmer men som alla tre visar upp bredden av svensk film i dag, och som har uppmärksammats av en internationell publik och filmbransch på några av världens främsta filmfestivaler, säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

De tre kandidaterna är:
 

Charter (2020)

 
Amanda Kernells uppföljare till hyllade "Sameblod" är ett kritikerrosat skilsmässodrama som prisbelönades efter världspremiären i Venedig. "Charter" fick sin europeiska premiär på Göteborgs filmfestival och är i skrivande stund nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen hade biopremiär 13 mars och finns nu att streama på SF Anytime.
 

Greta (2020)

 
Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst, och reste strax därefter vidare till Toronto filmfestival. Filmen belönades nyligen med en Science Film Award på Zürichs filmfestival. "Greta" kommer att ha svensk biopremiär 20 november.
 

Om det oändliga (2019)

 
Roy Anderssons film belönades med Silverlejonet för Bästa regi på Venedigs filmfestival 2019. På hemmaplan blev den fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. "Om det oändliga" belönades också med en European Film Award för Bästa visuella effekter. Filmen hade svensk biopremiär 15 november 2019 och finns nu att streama på SF Anytime.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en presskonferens den 3 november.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.
| 13 oktober 2020 11:05 |