Greta 2020

Dokumentär
Sverige
97 MIN
Svenska
Engelska
Greta poster

Synopsis

I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse.
Ditt betyg
3.0 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Greta (I Am Greta)
Biopremiär
20 november 2020
DVD-premiär
1 februari 2021
Digitalpremiär
24 november 2020
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

22 september 2020 | 18:45

Att skapa en hjälte för Generation Z

Följ med bakom kulisserna, bortom rubrikerna och över Atlanten när svenska miljö-superhjälten Greta Thunberg erövrar världen. Huvudpersonens glöd inspirerar, men hennes framgångssaga är redan så pass välkänd att dokumentären "Greta" inte har mycket nytt att erbjuda.
"Mitt liv har blivit som en film", säger Greta Thunberg i inledningen. "En dålig film, för ingen skulle köpa handlingen."

Få svenska tonåringar vet hur det är att bli världsstjärna över en natt. Filmen om Greta Thunberg har gästspel av Arnold Schwarzenegger, den har skurkar i form av Donald Trump och Vladimir Putin, och en otippad hjälte vars resa bara matchar Katniss Everdeens i "Hunger Games". Osannolikt, men helt och hållet "based on a true story" - ingen av oss har väl missat nyhetsrapporteringen de senaste åren.

När 15 år gamla Greta slår sig ner utanför Riksdagen med sin skylt i augusti 2018 är filmaren Nathan Grossman redan med vid hennes sida. Hans plan är att spela in en kortfilm om unga aktivister. Men snart kommer mediacirkusen igång, och hans kamera fortsätter att rulla.

Med facit i hand har Grossman träffat guld. Han har fått den unika förmånen att följa Greta Thunberg hela vägen från Myntgatan i Stockholm till stora miljökonferenser ute i världen, där den blyga tonåringen med aspergers skakat hand med presidenter och blivit en ikon i sociala medier. Filmen är en skildring av vår samtid där internetkändisar engagerar och klimatångest upprör, men också ett intimt porträtt av flickan bakom rubrikerna.

I ena stunden ser man pappa Svante Thunberg packa in mikron i bilen och fylla bagaget med konservburkar och bönor. De misstänker, med all rätt, att Polen inte har mycket att erbjuda vad gäller vegankost. I nästa stund bläddrar Greta på Instagram och ser hur miljontals ungdomar hakar på hennes hashtags och skolstrejkar för klimatet. Det är verkligen ett liv med osannolika kontraster.

Många emotionella ord blir det om Jordens undergång, men sällan några fakta, siffror eller konstruktiva förslag. Greta-skeptikerna lär inte omvändas.

Vad du än tycker om Greta Thunberg kommer sannolikt att påverka vad du tycker om filmen. Är hon en förebild och en hjälte? Är hon en arg domedagsprofet som styrs av en PR-firma och borde stannat i skolbänken? Åsikterna där ute är många, men dokumentären vill framför allt visa att det är en heeeelt vanlig svensk tonåring där under flätorna. En tjej som saknar sina hundar, som lackar ur på pappa, och som kämpar med sitt stora tal till FN på samma sätt som hennes jämnåriga kamrater nojar över en franska-uppsats.

Men vad mer finns att berätta om Sveriges mest kända och omskrivna tonåring? Vi är, speciellt här och nu i Sverige, så överexponerade att filmen omöjligen kan erbjuda några nya kunskaper eller perspektiv. För en internationell publik är detta kanske mer intressant. Och med några årtiondens distans tror jag att vi kan se "Greta" som ett unikt tidsdokument... håll bara tummarna för att planeten finns kvar.
| 22 september 2020 18:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Filmen om vår egen ungdomsaktivist Greta Thunberg! Känns det som ett djupdyk in i hennes liv och hjärna? Nej, får vi veta mer om hur hennes brinnande intresse/sjukdom gjorde henne till allas, rädda-planeten-gullegris? Nej, inte så mycket mer än vad vi redan visste. Dock bekräftar den mina misstankar och rädslor jag kände över att en mycket ung, utsatt med sin Aspergers, helt över en natt, själv fick bära hela våran planets livsöde på sina axlar, utan att ens begärt det? Är det rätt att pressa på och blidka hennes kamp även om den är godhjärtat, när man är en sådan skör person?? Nej säger jag, men en våg av ungdomar världen över säger något annat. Är det okej att hennes pappa följer med som stöd, även om han själv knappt pallar trycket, utan svär och stressar som en skållad råtta? Men att låta sin 15-17 åriga känsliga flicka utsättas för detta mediedrev som det ändå blev, tyckte båda föräldrarna var helt okej?? Speciellt när hon tidigare lidit av depression och selektiv mutism?? Jag tycker det är att leka med elden, hon kunde ju hamnat i ett chockläge och helt stängt av, en "vanlig" ungdomstjej hade knappast klarat av trycket så varför lägger man detta på en ännu skörare ung tjej???? Bra film trots allt, blir en godkänd 3a... Cast:Svante Thunrberg, Malena Ernman, Antonio Guterres mfl... AAA
Läs mer