Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 oktober 2012 | 18:01

Tre nominerade till långfilmsstipendium

Förra året sjösatte Stockholms filmfestival med stöd från Svenska Filminstitutet ett stipendium riktat till kvinnliga regissörer. Nu är årets finalister klara.

Vinnaren får ett produktionsstöd på 1,5 miljoner kronor och de två andra nominerade får ett utvecklingsstöd på 250.000 kr vardera från Filminstitutet.

- Att lyfta fram kvinnliga regissörer och samtidigt kunna ge grunden till en långfilm är ett konkret sätt att bidra till att nya talanger når sin publik. Det är glädjande att både näringslivet, staten och kulturen kan samlas kring ett projekt som är så angeläget, säger Git Scheynius, festivalchef Stockholms filmfestival.
 
De nominerade är:

"Cayuco" av Görel Crona

Drama om sextonåriga Sara från Sverige som är på Kanarieöarna när en överlastad flyktingbåt går på grund utanför kusten. Bland de överlevande efter den svåra färden mot drömmarnas Europa finns ynglingen Mamadou. Görel Crona är skådespelaren som långfilmsdebuterade 2011 med "Tysta leken".
 
"Unga Sophie Bell" av Amanda Adolfsson

"Vänskap, sex och fucking jävla död." Filmen beskrivs som en spännande och emotionellt berörande uppväxtskildring i samma anda som "The Virgin Suicides". Amanda Adolfsson är utbildad regissör vid Dramatiska Institutet och vinnare av stipendiet 1 km-film 2006.
 
"Wasted" av Marietta von Hausswolff von Baumgarten

Kan du överleva ditt sista år som tonåring... Utan att gå under? Filmen kallas för en svensk "Trainspotting" med en stark och komplex kvinnlig huvudkaraktär. Marietta von Hausswolff von Baumgarten är manusförfattare till "Call Girl", som vann filmkritikernas pris på Toronto International Film Festival i år.

Stipendiet vänder sig till kvinnliga regissörer i början av sin karriär som max har gjort två filmer tidigare. Sofia Norlin vann Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium 2011 och hennes färdiga film "Ömheten" kommer att ha premiär på festivalen 2013.

Vinnaren av årets Långfilmstipendium annonseras på Stockholms filmfestivals prisutdelning den 17:e november.

| 31 oktober 2012 18:01 |