EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

25 september 2020 | 00:00

Exklusiv trailerpremiär: Vad döljer sig på "Andra sidan" väggen?

Dilan Gwyn och Linus Wahlgren medverkar i den svenska skräckfilmen som kallats för den första i sitt slag. Se trailern först här på MovieZine.
Shirin har just flyttat till ett parhus utanför stan med sin sambo Fredrik och hans son, Lucas. När Fredrik är bortrest på jobb börjar märkliga ljud komma från husets andra, obebodda, del. Och Lucas har från ingenstans fått en ny bästa vän...

Så lyder handlingen för "Andra sidan", något så ovanligt som en skräckfilm på svenska (visst är de sällsynta!) Den första trailern ger mig vibbar av både klassiska spökhusfilmer och moderna rysare som "Insidious" - vi hoppas att filmen lyckas leverera samma kalla kårar.
 
Se trailerpremiären exklusivt här på MovieZine:
 
 
Paret som råkar ut för otäcka saker spelas av Linus Wahlgren och Dilan Gwyn. De berättar hur de båda sögs in i ett manus som från början byggde upp en obehaglig stämning.

- När jag läste manus kunde jag se filmen framför mig direkt, från första sidan. Hur de byggde obehagskänslan, utan egentligen att visa någonting. De hade mig direkt. Manuset var svinbra! Rakt, tydligt, enkelt och obehagligt, säger Linus Wahlgren.

Dilan Gwyn tillägger att hon drogs till relationen mellan Shirin och sambons son Lucas.

- Jag tyckte om den mänskliga aspekten. Deras kamp att komma nära varandra, och hur de ska klara av den nya relationen. Samtidigt som det händer läskiga saker. Det gjorde manuset så bra, för det behövs sånt också, och inte bara spöken.

Rollfiguren Shirin och pojken Lucas är de som får uppleva alla mystiska händelser, medan Fredrik åker på jobb utanför stan i några dagar. Det lägger till ett extra lager på berättelsen:

- Han får rivmärken, och hans nya flickvän säger att det är något som försöker ta honom. Är det hon som är crazy? Det är bra, enkel dramatik, säger Wahlgren.
 
 

"De har full koll på skräckgenren"

 
För manus och regi står Tord Danielsson och Oskar Mellander. Duon har tidigare jobbat med bland annat skräckparodin "Den sista dokusåpan" och flera julkalendrar på SVT. "Andra sidan" är deras första långfilm, och skådespelarna tvivlar inte på att deras regissörer är stora skräckfans.

- De hade full koll på genren, berättar Linus Wahlgren. Nästan varenda scen är filmad i en enda rörelse. Vi hade en kamerakran som hela tiden var i rörelse, så det blev väldigt tekniskt. De hade i förväg klart för sig exakt hur varje scen skulle ta för att skapa den rätta känslan. "Kameran börjar här uppe, sen kommer den ner för trappan och kryper runt er axel..."
 
 

Jumpscares och otäck stämning

 
Inför inspelningen fick skådespelarna en lista på skräckfilmer att se. Dilan Gwyn tittade på "Hereditary" och "The Witch" för att komma i rätt stämning. Linus Wahlgren berättar att han föredrar psykologiska thrillers, som "The Others" och "Dolt under ytan".

Båda tycker däremot att det är ofattbart att inte fler skräckfilmer spelas in i Sverige.

- Det är intressant, för Sverige och Norden är ju som gjort för skräck! Mörkret och kylan... den där melankolin som finns. Det är synd att det inte görs mer, för det känns så naturligt, tycker Dilan Gwyn.

Så hur övertygar man en eventuellt skeptisk skräckpublik till att ge "Andra sidan" en chans i höst? Linus Wahlgren svarar:

- Jag har två barn som älskar rysare och skräck, och de älskar jumpscares. Jag tror det är rätt många såna jumpscares i den här filmen. Men det är rätt snyggt gjort. Det byggs upp en obehagskänsla under lång tid, och så händer något som bara... Woah! Man hoppar till. Det är inga lökiga monster, det är inte den typen av film, utan den är psykiskt obehaglig. Sen kommer du absolut få se något otäckt också. Men det dröjer.
 
"Andra sidan" får biopremiär 23 oktober.
| 25 september 2020 00:00 |