trailer

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2022 | 17:10

Ron Howards "Thirteen Lives" dyker upp på Prime Video i sommar

Trailerpremiär för filmen om den dramatiska räddningsaktionen som utspelade sig i Thailand år 2018.
Den 23 juni 2018 försvann ett fotbollslag med tolv thailändska pojkar och deras tränare. De hade vandrat in i Tham Luang-grottan när ett kraftigt monsunregn bröt ut. Grottan fylldes snabbt med vatten och de blev tvungna att ta sig ännu längre in för att inte drunkna.
 
Utanför påbörjades en stor räddningsinsats för att försöka rädda alla tretton, inför medias kameror. Hela världen såg på och höll andan när myndigheterna kallade in de skickligaste dykarna, och kämpade för att hitta ett sätt att övervinna naturens krafter.
 
De dramatiska veckorna har nyligen skildrats i den rosade dokumentären "The Rescue" på Disney+. Men Hollywood kan inte låta en bra story passera förbi så lätt, så det är snart även dags för en stor filmatisering - med ingen mindre än Ron Howard bakom kameran.
 
Se trailern till "Thirteen Lives" här:
 
 
Du kanske redan vet hur filmen kommer sluta. Men det spelar ingen roll, menar Howard. Regissören bakom storfilmer som "Eldstorm" (1991), "Apollo 13" (1995), "Rush" (2013) och "Solo: A Star Wars Story" (2016) har dykt in i alla tillgängliga fakta och pratat med många inblandade för att skapa en engagerande dramatisering av händelserna.
 
- Som många andra kände jag till vad som pågick. Min fru satt som fastklistrad framför tv:n. När jag sen fick läsa William Nicholsons manus var det precis som jag kom ihåg det, men där fanns också så mycket mer. Fler nivåer och dimensioner av hjältemod, och så många överraskningar, berättar Howard för oss under en pressträff.
 
Howard såg framför sig möjligheten att göra en storslagen filmisk version av den inspirerande och otroliga sanna historien.
 
- Det blev en spännande kreativ utmaning för mig där jag visste att jag skulle lära mig mycket, inte minst om den thailändska kulturen. Jag har gjort många filmer baserade på sanna händelser. Även en del dokumentärer. Jag visste att en dokumentär hade gjorts just om detta, men jag visste också att man kan göra något mer personligt och emotionellt, som en extrem version av mina favoritfilmer - filmer som visar att otroliga saker kan hända även i verkliga livet. När folk samarbetar kan mirakel ske. Det är en otrolig fallstudie, säger regissören.
 
 
Rick Stanton och John Volanthen är två av räddningsdykarna som flögs in till Thailand sommaren 2018 för att försöka sig på det omöjliga. Båda medverkade som konsulter för att se till att "Thirteen Lives" blir så autentisk som möjligt. I filmen spelas de av Viggo Mortensen respektive Colin Farrell.
 
- Rick var där under hela förberedelserna. Han lärde oss att simma och röra oss under vatten som proffsen, men hjälpte oss också att vara säkra och trygga. Vårt arbete som filmteam speglade mycket av vad de själva hade gått igenom. Det krävs ett samarbete, speciellt under vatten, för det är farligt att filma i grottor. Alla fick jobba hårt och jobba ihop. Att spela in filmen kändes ibland väldigt verkligt för oss, berättar Mortensen.
 
Colin Farrell tillägger att det var en ära att spela in filmen och hedra de verkliga personerna bakom dramat:
 
- I en allt mer splittrad värld såg vi människor av olika nationaliteter och bakgrunder samlas för en gemensam sak. Vi kände av det samarbetet och den harmonin även under inspelningen. Det var ett nöje, för jag var så nervös inför att filma under vatten varje dag. En inspelningsplats är alltid en kontrollerad miljö men under vatten kan fortfarande allt hända. Det är otroligt att vi kunde göra det här, och allt tack vare Ron Howard som insisterar på att vara detaljerad och noggrann.
 
 
"Thirteen Lives" får streamingpremiär på Prime Video den 5 augusti.
| 28 juni 2022 17:10 |