Film

Skribent

MovieZine

31 oktober 2017 | 00:00

Nu släpps första trailern till svenska skräckfilmen ”Draug”

Viskande röster, lajvare i skogen och en ruttnande varelse... ”Blair Witch Project” möter fornnordisk mytologi i lågbudgetrysaren ”Draug”.
Filmskaparna Klas Persson och Karin Engman beskriver ”Draug” som en mytologisk skräckfilm som utspelar sig under vikingatiden.
 
- Vi visste att vi ville göra något vikingatida som utspelar sig här uppe, och hade snart tre-fyra uppslag. Men hela tiden rörde vi oss mot just den här som var den enda skräckhistorien. Det var det mytologiska och mörka som drog oss dit. Det magiska med uråldrig skog, berättar Klas Persson för MovieZine.

- Vi bor alldeles i utkanten av Ödmården och det är lätt att tänka sig tillbaka tusen år när det står flera hundra år gamla, skägglavsprydda, granar vid stigarna. Tanken var att göra en berättelse i tradition med de isländska sagorna. Där finns mörkret och melakolin men även den kärva humorn samtidigt som det mytologiska ständigt är närvarande.
 
I rollistan finns Eina Karlsson, Thomas Hedengran, Lina Hedlund med flera. Inatt släpptes den första trailern:
 
 
Sverige, 1000-talet. Ett missionärsfölje har försvunnit någonstans inne i Ödmården, en enorm skog som delade Svealand från Hälsingland. Kungen skickar ut sin hird för att antingen hitta följet eller de stigmän som slagit ihjäl dem där inne.

Bland dessa soldater finns Nanna, en ung kvinna ute på hennes första verkliga uppdrag. Som föräldralös har hon uppfostrats av hirden i Svealand och är nu för första gången på väg till hennes föräldrahem, det fortfarande hedniska Hälsingland. Medan de tar sig djupare och djupare in på Ödmårdens smala stigar blir det allt tydligare att de inte är ensamma där inne. Det finns något annat. Något ondskefullt.

En draug kan ses som en slags zombie från nordiska folksagor. Pressmeddelandet förklarar att draugar "rör sig runt sin grav och avger en otvetydig stank av föruttnelse. De tar sig in i människor och djurs sinnen och driver dem till vansinne varefter de dricker deras blod och äter deras kött.”

”Draug” är i postproduktion och är planerad att släppas i början av 2018.
 
Vad tycker ni om trailern till "Draug"? Kommentera nedan.
| 31 oktober 2017 00:00 |