Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 februari 2019 | 14:30

Trailerpremiär! Komplicerad kärlek i svenska ”Parning”

Upptäck varför Lina Mannheimers ”Parning” är vår favoritdokumentär i vår.
Möt Edvin och Naomi. Två 20-somethings som är osäkra, drömmande, förälskade, frustrerade, ja, som unga människor är mest. Båda har gått med på att filma sig själva under ett år för dokumentärfilmaren Lina Mannheimer. Tanken var att utforska hur dejtinglivet ser ut i den digitala åldern. Men planen var aldrig att Edvin och Naomi skulle träffa varandra, vilket förändrade hela projektet.

Idag på självaste Alla hjärtans dag har vi äran att dela den första till ”Parning” med er:
 
 
Regissören Lina Mannheimer berättade för mig under Göteborgs filmfestival om hur idén till "Parning" föddes.

- Jag började fundera på vad som händer med våra relationer, när de plötsligt tar plats på en ultraliberal marknad som är den digitala. Där man kan träffa vem som helst, var som helst, när som helst. Vad gör det med våra beteenden? Hur ser de sociala hierarkierna ut? Vad väljer man för bilder för att presentera sig på en sådan marknad? Hur känns det att vara där?
 
 
Lina Mannheimer gjorde 40 djupintervjuer med ungdomar mellan 18 och 25 år, och valde därefter ut Edvin och Naomi till sitt projekt. I MovieZines recension av "Parning" beskriver jag resultatet som "en oväntad och underhållande inblick i den moderna dejtingdjungeln, och ett intimt porträtt av två unga människor som öppnat sig själva fullkomligt inför kameran".

- Vi märker att folk reagerar starkt, oavsett ålder. Vi har förstått att det finns en stor igenkänning bland folk i deras ålder, men ganska många inom festivalpubliken, även kulturfarbröder och tanter, har spontant gillat filmen. Jag visade den för mina föräldrar och de sa: "Det är precis som när vi var små!" skrattar Lina Mannheimer.
 
”Parning” får biopremiär över hela landet den 29 mars.
| 14 februari 2019 14:30 |