Film

Skribent

MovieZine

3 juni 2022 | 11:30

Trailerpremiär: "Göta Kanal 4" är sommarens svenska komedi

Ett nytt fartfyllt race tar plats på Göta Kanal, mer än 40 år efter originalfilmen. Kan det bli en ny publiksuccé?
I sommar blir Göta Kanal återigen spelplatsen för ett fartfyllt race, och en familjefejd, när Eva Röse och Per Andersson tar sig vatten över huvudet.
 
När ägarna till klassiska Anderssons Varv ska skilja sig kan de inte komma överens om vem som ska få det. De enas om att lösa det hela genom att tävla i varsin båt på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Det blir ett fartfyllt race där allt är tillåtet med alla familjemedlemmar inblandade.
 
Kolla in trailern till "Göta Kanal 4 - Vinna eller försvinna" här:
 
 
Mer än 40 år har passerat sen Hans Ivebergs komedi "Göta Kanal... eller vem drog ut proppen?" blev en stor biosuccé. Kritikerna sågade den, men det hindrade inte 1,5 miljoner svenskar från att se Janne "Loffe" Carlsson och Kim Anderzon i 1981 års stora julfilm.
 
Två uppföljare har det blivit, släppta 2006 och 2009, och nu är det dags igen. "Göta Kanal 4 - Vinna eller försvinna" regisseras av Emma Molin, "Grotesco"-skådespelaren som gör debut bakom kameran. Rikard Ulvshammar har skrivit manus.
 
 

Eva Röse tackade först nej

 
- När jag fick frågan om att medverka i en ny "Göta kanal" sa jag nej eftersom vi redan åkt fram- och baklänges, så att säga. Sen fick jag veta att Emma skulle regissera och så läste jag manus och började garva, vilket jag sällan gör vid läsning. Här har man lagt krut på relationerna och hittat en uppdaterad ingång. Om människor i olika åldrar kan få samlas och skratta igen i biomörkret efter detta år är allt vunnet, kommenterar Eva Röse.
 
Kritikerna vässar nog redan sina pennor - ingen av filmerna har fått direkt strålande betyg i pressen. Men det återstår att se om "Göta Kanal" återigen lyckas locka en skrattsugen miljonpublik tillbaks till biograferna.
 
Filmen, som blir sommarens enda svenska biopremiär, kommer den 29 juli.
| 3 juni 2022 11:30 |