Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2018 | 08:20

Trailerpremiär: En oväntad vänskap uppstår i komedin ”The Upside"

En rullstolsbunden överklassman får en buse från ghettot som sin nya personliga assistent. Låter handlingen bekant?
Japp, det är den franska biosuccén "En oväntad vänskap" från 2011 som fått sig en Hollywood-version. Redan hösten 2017 fick jag se ”The Upside” under världspremiären i Toronto, där den möttes av starka applåder från filmfestivalens publik.
 
Sen dess har filmen legat på hyllan, mycket på grund av att The Weinstein Company haft annat att tänka på. Men nu har vi fått veta att den amerikanska biopremiären är spikad till januari 2019. Och idag landade den första trailern:
 
 
Handlingen har flyttats från Paris till New York, men i övrigt följer den samma karaktärer: en stiff vit herre från samhällets toppskikt som blivit förlamad från nacken ned, och en arbetslös svart grabb som råkar snubbla in på en arbetsintervju. Dells burdusa ärlighet får Phillip att skratta för första gången på länge, och snart har han fått en ny personlig assistent - och vän.

"The Upside" imponerar med tre fina skådespelare i huvudrollerna. Bryan Cranston ("Breaking Bad", "Godzilla") spelar rullstolsbundne Phillip med bara ansiktet som sitt intstrument. I rollen som hans kollega Yvonne ser vi den alltid briljanta Nicole Kidman.

Men det här är framför allt Kevin Harts film. Hart stjäl varje scen som den godhjärtade, rappkäftade Dell. Som ståuppkomiker och skådespelare har han roat biopubliken med ”Ride Along”-filmerna och i ”Central Intelligence”, men det här är en mognare roll än vad vi vanligtvis ser honom i. Hart skapar några av filmens roligaste ögonblick och stjäl publikens hjärta på kuppen.

Finns det då anledning att se ”En oväntad vänskap” igen, den här gången på engelska? Svaret är ja. Historien om det omaka paret tål att berättas igen, och den fina rollistan gör den extra sevärd. Regissören Neil Burger (”Illusionisten”, ”Divergent”) tillför mycket humor och värme. Festivalpubliken i Toronto både skrattade och grät under galapremiären, och vi har förmodligen en ny feelgood-succé på väg.
 
"The Upside" får amerikansk biopremiär 11 januari 2019.
| 4 oktober 2018 08:20 |