Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 juni 2016 | 07:45

Trailerpremiär: Disney presenterar hjältarna i animerade ”Moana”

Dwayne Johnson gör en minnesvärd roll som halvguden Maui.
Vårens Disney-film ”Zootropolis” har blivit en av tidernas mest framgångsrika animerade filmer. Men även studions nästa ser riktigt lovande ut. Här blir det exotiska äventyr med en polynesisk flicka och en halvgud som letar efter en mytomspunnen ö. 

Se den första teaser-trailern till ”Moana”… som kanske borde ha hetat ”Maui” istället?


På Cannes-festivalen 2015 fick jag se klipp ur "Moana" och träffa Disney/Pixars John Lasseter. Då skrev jag följande:

Disneys senaste storögda prinsessa är inspirerad av Polynesiska sagor och söderhavets folk. Disney har lagt mer mycket tid och möda på sin research, och under resorna blev man mer än berörd av människornas berättelser.

- Vi blev inspirerade av det vackra folket, den rika musiken och deras engagerande berättelser, men också djupt förändrade, berättar John Lasseter. Man kommer tillbaka med en stor respekt och man vill berätta deras historier.

16-åriga Moana beskrivs som vacker, stark och smart. Hon drömmer om att bli en seglare som hennes förfäder, men hennes överbeskyddande pappa hövdingen tycker att det är för farligt. Farmor har dock en annan åsikt, och snart är Moana ute på vift och möter halvguden Maui - ”han är som en polynesisk superhjälte”. 

Här utlovas det en hjältemodig resa och en coming-of-age-historia. Jag tycker kanske att berättelsen är den minst unika av Disneys kommande filmer. Samtidigt är det en klassisk Disneymusikal med sångnummer, skojiga sidekicks och en känsla av 90-talsfilmerna som ”Lejonkungen”, ”Pocahontas” och ”Mulan” - exotiska sagor med stark spirituell närvaro. 

Jag hoppas bli positivt överraskad av Moana. Det är hur som helst otroligt snyggt (tekniken har verkligen utvecklats och alla vattenscener ser magiska ut!). Dessutom är det alltid välkommet med mångfald i Disneyfilm och mörkhyade Moana, med sin spännande kultur, blir verkligen något nytt.Regissörerna är Ron Clements och John Musker, som tidigare gjort "Prinsessan och grodan", "Skattkammarplaneten", "Herkules", "Aladdin" och "Den lilla sjöjungfrun". För musiken står Lin-Manuel Miranda, känd från Broadway-succén "Hamilton".

”Moana” har amerikansk biopremiär den 23 november. Filmen kommer på svensk bio den 3 februari under den europeiska titeln ”Vaiana”.
| 13 juni 2016 07:45 |