CANNES 2015

Skribent

Alexander Kardelo

20 maj 2015 | 15:15

Kommande filmer från Disney & Pixar

Studiochefen John Lasseter guidar oss genom de fem animerade långfilmerna som är på tur.
Framtiden är ljus om du älskar Pixar och deras filmer. Bara i år kommer det två stycken, vilket är en milstolpe för studion. Totalt blir det tre nya animerade filmer inom loppet av tolv månader. Och först ut är ”Insidan ut”, som fick ett  underbart mottagande på filmfestivalen i Cannes - läs min hyllande recension här!

Idag bjöds MovieZine in av självaste John Lasseter för att höra allt kring Pixars kommande projekt, samt smygtitta på vad även Disney har på gång framöver. Lasseter har regisserat ”Bilar” och ”Toy Story”, och är en av de kreativa ledarna på Disney/Pixar. 

Nedan kommer godbitarna från pressträffen och våra första intryck.

Den gode dinosaurien


Large 49fda6ab0b78fc42a18863e22a293ab7 dino

Första intrycket: En emotionell resa med två charmiga karaktärer som barnen kommer älska.

Biopremiär: 6 januari 2016

Filmen som ställer frågan: vad hade hänt ifall meteoren som utrotade dinosaurierna missade jorden? Här möter vi Arlo, en charmig liten apatosaurus som är minstingen av tre barn. Han är kul och nyfiken på världen men också osäker på sig själv. När han förlorar sin pappa i en tragisk olycka och plötsligt är ensam och långt hemifrån, börjar hans livs stora resa - att hitta hem, och hitta sig själv.

- Lita på mig, ni kommer att bli förälskade i Arlo och heja på honom under resans gång. Genom äventyret får han lära sig vad det innebär att vara en god dinosaurie, berättar Lasseter.

Arlo möter en modig pojke vid namn Spot och vänskap uppstår. Vi får se några scener där Spot är som en gullig hundvalp. ”Det är historien om en pojke och hans hund men rollerna är ombytta”, får vi veta. 

Teknologin för animerad film utveckas ständigt, vilket tillät Pixar att skapa ännu mer levande miljöer än någonsin. Musiken från Mychael Danna och ljuddesignen av Craig Berkey ska ge filmen ett extra djup.

- Vi strävar efter en unik ton, musiken och ljuden har en viktig roll i hur historien berättas.

”Den gode dinosaurien” ser ut att bli ett charmigt äventyr, en film om ett omaka kompispar på farlig utflykt. Pixar sätter sin egna prägel på dinosaurievärlden och lär göra en helt ny generation nyfikna på de förhistoriska djuren. Sorg och saknad efter föräldrar är också otroligt starka teman som Disneys filmer behandlat med stor respekt genom åren.

Zootropolis




Första intrycket: Här utlovas en actionkomedi med ett omaka par och ett oväntat budskap. Staden är detaljrik och fantasifull, humorn verkar anpassad för alla åldrar.

Biopremiär: 24 februari 2016

Påhittigt actionäventyr med ett viktigt budskap. I staden Zootropolis ("Zootopia" i originalversionen) bor djuren som om de vore människor. De bär kläder och använder teknologi precis som vi. John Lasseter visar några skisser och klipp på finurliga lösningar som ska passa invånare av alla sorter och storlekar: här finns små tunnelbanor för möss, bilar för giraffer, till och med tidningsstånden har magasin i alla storlekar. Hela världens djurbefolkning på en plats.

Byron Howard (”Trassel”) och Rich Moore (”Röjar-Ralf”) regisserar. 

- Vi talade om den klassiska Disneyidén med talande djur. Tänk att göra en sådan berättelse men för dagens publik och dataanimerat? säger Lasseter.  

I den här staden finns kvarter för djur som behöver kyla och för djur som kräver värme, stadsdelarna heter saker som Rainforest District och Little Rodentium. I Zootropolis kan vem som helst bli vad de vill, lyder stadens motto. Men det är inte riktigt sant. Filmens stora tema är nämligen fördomar. Det handlar om hur djuren ser varandra som stereotyper och gärna placerar andra djur i fack. 

Judy (Ginnifer Goodwin) är kaninen som flyttar till storstan i hopp om att bli stadens första poliskanin. Hon vill bevisa att hon kan klara det, bland alla stora starka djur som får de coola uppdragen. Istället blir hon lapplisa och det var inte vad hon hade tänkt sig. Av ett ödets nyck får hon hjälpa till att hitta ett försvunnet djur, och den ende som kan hjälpa henne är räven Nick Wilde (Jason Bateman). Nick, som den räv han är, är en slug typ och en småskojare som helst bara tänker på sitt eget bästa. Kommer han hjälpa henne?

Det känns ovanligt med en Disneyfilm som så tydligt bemöter stereotyper och storstadsproblem som segregation och fördomar. Den här kan bli riktigt intressant tack vare sin allvarliga underton, samtidigt som scenerna vi får se är otroligt roliga. Det finns fortfarande mycket outforskad humor att hitta i djur som beter sig som människor. Självklart jobbar det bara tröga sengångare på Vägverkets kontor, ett skämt riktat mot föräldrarna snarare än barnen. Nicks skräckinjagande stora fiende Mr. Big, en parodi på Gudfadern, får också stora applåder från publiken. När Judy och Nick anländer till ett flummigt och frisläppt spa får vi se något som Disney aldrig har gjort förut:

- Japp, Disneys första nakenscen. Den har vi väntat på länge, säger Lasseter stolt. 

Hitta Doris - 26 augusti 2016


Large 49fda6ab0b78fc42a18863e22a293ab7 dory

Första intrycket: Ett kärt återseende av fiskarna från en av Pixars allra bästa filmer. Pax för att se originalversionen: mer Ellen DeGeneres till folket!

Biopremiär: 26 augusti 2016

- Det är frågan som har hängt med oss sedan första filmen: var är Doris familj?, säger John Lasseter.

Ni minns kanske hur den glömska fisken Doris nämner sina föräldrar i förbifarten i ”Hitta Nemo”. Sekunden senare har hon säkert glömt dem igen. Men i uppföljaren ”Hitta Doris”, som utspelar sig sex månader senare, händer något som väcker gamla minnen till liv. Doris ger sig ut för att leta efter sin familj. 

Nemo och hans pappa Marlin återkommer, med flera gamla favoritkaraktärer men också många nya. Doris föräldrars röster görs av Diane Keaton och Eugene Levy. En ny miljö som Pixar tar oss till är Marine Life Institute:

- Det mesta av filmen utspelas här, där Doris möter många nya karaktärer. Min favorit är bläckfisken Hank, han är lite eller snarare mycket grinig. Han blir Doris motvillige guide genom institutet.

Lasseter visar också bilder på bland annat Destiny, ”en söt men förvirrad haj som tror att hon är en val”. Älskade du också fiskmåsarna i första filmen? Det kommer helt nya korkade fåglar i samma anda.

Pixars uppföljare kan gå lite hur som helst, många blev besvikna ”Bilar 2” medan ”Toy Story 3” blev en älskad fortsättning. I mitt tycke är ”Hitta Nemo” en av studions allra bästa filmer, så det ska bli kul att dyka ner i den här världen igen med härliga Doris som huvudperson.

Moana




Första intrycket: Väldigt klassiskt men väldigt snyggt musikaläventyr. En ny Disneyprinsessa är född.

Biopremiär: 3 februari 2017

Disneys senaste storögda prinsessa är inspirerad av Polynesiska sagor och söderhavets folk. Disney har lagt mer mycket tid och möda på sin research, och under resorna blev man mer än berörd av människornas berättelser.

- Vi blev inspirerade av det vackra folket, den rika musiken och deras engagerande berättelser, men också djupt förändrade, berättar John Lasseter. Man kommer tillbaka med en stor respekt och man vill berätta deras historier.

16-åriga Moana beskrivs som vacker, stark och smart. Hon drömmer om att bli en seglare som hennes förfäder, men hennes överbeskyddande pappa hövdingen tycker att det är för farligt. Farmor har dock en annan åsikt, och snart är Moana ute på vift och möter halvguden Maui - ”han är som en polynesisk superhjälte”. 

Här utlovas det en hjältemodig resa och en coming-of-age-historia. Jag tycker kanske att berättelsen är den minst unika av filmerna som vi fått presenterade för oss. Samtidigt är det en klassisk Disneymusikal med sångnummer, skojiga sidekicks och en känsla av 90-talsfilmerna som ”Lejonkungen”, ”Pocahontas” och ”Mulan” - exotiska sagor med stark spirituell närvaro. 

Jag hoppas bli positivt överraskad av Moana. Det är hur som helst otroligt snyggt (återigen, tekniken har verkligen utvecklats och alla vattenscener ser magiska ut!). Dessutom är det alltid välkommet med mångfald i Disneyfilm och mörkhyade Moana, med sin spännande kultur, blir verkligen något nytt.

Toy Story 4


Large 49fda6ab0b78fc42a18863e22a293ab7 toy

Första intrycket: För tidigt att säga (men behöver vi verkligen en fjärde film?)

Biopremiär: 1 september 2017

I november firar Pixar ”Toy Storys” 20-årsjubileum. Det var den allra första dataanimerade långfilmen. Sedan dess har det gjorts inte mindre än 250 stycken. 

- ”Toy Story 4” är inte så mycket en fortsättning som ett helt nytt kapitel. Likaså en väldigt personlig historia för mig, det kommer bli väldigt speciellt.

- Min son gjorde rösten till baby Molly, hon som fnittrar så speciellt. Om två veckor tar han studenten från college, säger Lasseter som regisserar fyran. 

Själv var jag nästan tonåring när ”Toy Story” kom, så… tack, nu känner jag mig gammal. ”Toy Story 4” kommer sommaren 2017 så av naturliga skäl finns det inte så mycket att berätta om filmen än.

John Lasseter avslutar med att berätta att Pixar har ytterligare sju filmer under utveckling just nu. Både uppföljare till gamla klassiker och flera originella nya historier. Vi har redan hört rykten om en ”Bilar 3” och ”Superhjältarna 2”, vilka de andra filmerna blir lär vi få veta så småningom.

Först ut är alltså "Insidan ut", med svensk biopremiär 28 augusti. 

Vilka av filmerna ser ni mest fram emot?
| 20 maj 2015 15:15 |