Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 december 2018 | 09:45

Trailerpremiär: BBC:s miniserie "Les Misérables" är inte en musikal

Victor Hugos klassiska berättelse om Jean Valjean får nytt liv hos BBC under 2019.
De flesta av oss känner nog till grundhistorien ur Victor Hugos klassiska roman "Les Misérables" från 1862, som här i Sverige släppts under namnet "Samhällets olycksbarn".
 
En populär musikalversion av samma berättelse har sedan länge berättat om Jean Valjeans öde. 2012 hade den Oscarsvinnande långfilmen "Les Misérables" premiär, då med Hugh Jackman i rollen som Valjean.
 
 
Fattige Jean Valjean döms till fem års fängelse för att ha stulit en bit bröd, men tvingas i slutändan spendera hela 19 år i fängelse. När han sedan släpps villkorligt tar han chansen och flyr från sitt förflutna och bygger upp ett nytt, respektabelt liv. Något hans före detta fångvaktare, senare polis, Javert riskerar att förstöra.
 
BBC:s miniserie, i sex delar, kommer inte innehålla några av de populära låtarna från musikalen. Serien är med andra ord en adaption av Victor Hugos roman, inte av musikalen. Andrew Davies, som 2016 också gjorde miniserien "War & Peace" för BBC, har skapat den nya adaptionen av "Les Misérables".
 
 
I några av de mest ikoniska rollerna kommer vi att få se Dominic West som Jean Valjean, David Oyelowo som Javert, Lily Collins som Fantine, Ellie Bamber som Cosette samt Adeel Akhtar och Olivia Colman som Monsieur och Madame Thénardier.
 
Det är fortfarande oklart exakt när under 2019 vi kommer att få ta del av den nya serien. Kommer du att ge den en chans? Kommentera gärna nedan!
| 3 december 2018 09:45 |