TEMA: PRIDE

Skribent

MovieZine

26 juni 2020 | 18:00

Trailerpremiär: "Alltid Amber" följer unga transpersoners vardag

En dokumentär om Amber, som är 17 år och ickebinär, släpps på bio i augusti.
Amber är 17 år, ickebinär och planerar att inleda sin utredning på transvården i Stockholm. Som stöd finns Ambers mamma och bästa vännen Sebastian som delar erfarenheten av könsdysfori och är den närmaste vän Amber någonsin haft. De två vännerna hänger varje dag och delar på allt i en berusande tid av identitetsskapande, drömmar, fester och nyfunna vänskaper.
 
Men när Amber träffar kärleken ställs relationen med Sebastian på prov. "Alltid Amber" beskrivs som en uppväxtskildring om stark vänskap, svek och att våga lita på människor igen.
 
 
För regin står Lia Hietala och Hannah Reinikainen:

- När vi började processen med filmen arbetade vi med två likavärdiga teman, både att skildra identitetsskapande vänskap och queerungdomar i ett nytt perspektiv. Under de unga formbara åren är det oftast viktigare med nära vänner än romantiska relationer. Med den utgångspunkten landade vi en dramatisk film om två vänner som gör slut. Det blev så tydligt att en nära vänskap som upphör är precis lika jobbig och dränerande som en avslutad kärleksrelation, säger filmskaparna.

Hietala och Reinikanen berättar att "Alltid Amber" vänder sig till alla som fått sitt hjärta krossat av en nära vän, och till de som själva krossat ett hjärta.
 
- Filmen berättar samtidigt om unga queerpersoner som formar sin egen accepterande miljö. Vi vill ge en bild där queerpersoner inte enbart fokuserar på svårigheterna med att leva i en heteronormativ cisvärld. Inte för att den kampen inte finns, men den är inte det viktigaste med vår film om Amber.
 
 
"Alltid Amber" premiärvisades på Tempo Dokumentärfestival i våras. Filmen får sin biopremiär den 21 augusti.
| 26 juni 2020 18:00 |