Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 mars 2022 | 12:00

Streamingtips: Sykoreanska "Pachinko" är en av årets bästa nya tv-serier

Den påkostade sydkoreanska storsatsningen från Apple TV+ är ett episkt generationsdrama i stil med "The Crown", "Roots" och "Utvandrarna".
Svenska tv-tittare har på allvar fått upp ögonen för sydkoreanska produktioner, efter hyllade titlar som "Parasite", "Squid Game" och "All of Us Are Dead" fortfarande färska i minnet. Nästa stora påkostade satsning kommer från Apple Tv+ och har baserats på den populära boken "Pachinko" skriven av Min Jin Lee.
 
För att summera det hela väldigt kort: "Pachinko" är en titel som kommer att finnas med på de flesta av årets topplistor över årets bästa tv-serier. Det här är med andra ord definitivt en titel som gör det värt att ge Apple TV+ en chans, om du inte redan har gjort det. När du ändå passar på så bör även Samuel L. Jacksons "The Last Days of Ptolemy Grey" och Gary Oldmans kommande "Slow Horses" avverkas i samma veva.
 
Lee Min-Ho i "Pachinko". 
 
Handlingen i "Pachinko" kommer att kretsa kring den koreanska flickan Sunja, som vi får följa från födseln i slutet av 1800-talet i ett av Japan ockuperat Korea, fram till 1989 när hennes barnbarn återvänder till hennes hem i Japan, efter att först ha bott till New York. Vi kommer att få följa familjen genom tre olika generationer där den äldre versionen av Sunja kommer att spelas av Oscarsvinnaren Youn Yuh-jung ("Minari"). I andra roller kommer vi att få se Lee Min-Ho, Jin Ha, Minha Kim, Soji Arai, Jung Eun-chae, Mari Tamamoto, Anna Sawai, Steve Sang-Hyun Noh och Jimmi Simpson. 
 
Efter att själv ha fått förhandstitta på serien så kan jag bekräfta att serien både är och ser extremt påkostad ut - och definitivt kommer att falla en viss typ av tittare i smaken. Särskilt om du tidigare uppskattat liknande produktioner och berättelser i stil med "Roots", "Utvandrarna" eller förra årets "The Underground Railroad". Det har tidigare påståtts att "Pachinko" har haft en budget som motsvarat Netflix-serien "The Crown", vilket är en av Netflix dyraste och mest påkostade tv-serier. 
 
"Pachinko" är möjligtvis inte en serie för den som är ute efter snabb eller blodig action, vilket vi exempelvis fått se i de sydkoreanska serierna "Kingdom", "Squid Game" och "All of Us Are Dead". Det här är snarare en serie där praktiskt taget varje filmruta är såpass vackert sammansatt att det går att pausa serien i princip närsomhelst och ha ett foto som går att rama in och hänga upp på väggen. Det kombinerat med riktigt bra skådespel, musik och en välskriven (men kanske något mer långsam än vad som kommer att passa allas smak) berättelse, gör "Pachinko" till en av årets starkaste nya tv-serier. 
 
 
De tre första avsnitten av "Pachinko" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, som släpps veckovis efter premiärdagen.
 
Seriens skapare Soo Hugh har själv sagt att hon har planer för fyra säsonger, men med tanke på hur stor budget serien har haft så lär dess framtid troligtvis avgöras baserat på hur många som faktiskt ger "Pachinko" en chans (eller möjligtvis om man kammar hem/nomineras till många priser). 
 

ANNONS: Testa Apple TV+ i 7 dagar och se "Pachinko" gratis här

 
Kommer du att ge "Pachinko" en chans under mars? Kommentera gärna nedan!
| 25 mars 2022 12:00 |