Serie

Skribent

Alexander Svensson

19 mars 2024 | 16:05

Trailer: Mörkret ligger och lurar i kommande "Star Wars"-serien "The Acolyte"

Nästa "Star Wars"-serie utforskar jediorderns guldålder, och de mörka krafternas mygel i skuggorna.
“The Acolyte” är en av Lucasfilms stora satsningar. En tv-serie i “Star Wars”-galaxen, fast långt innan Anakin, Obi-Wan eller Han Solo har fötts. Innan namnet Skywalker var välkänt i galaxen. Och innan sitherna klev fram ur skuggorna och skapade Imperiet.
 
I “The Acolyte” kommer vi att få bekanta oss med nya karaktärer, och se jediordern under slutet av “High Republic”-eran, en tidsperiod som är något av en guldålder för såväl jediriddarna som den galaktiska republiken. Men något mörkt lurar i skuggorna, och när en serie skumma mord uppdagas så ställs en jediriddare mot sin en krigare från sitt förflutna under jakten på svar.
 
 
Serien har en stark rollista, med namn som Amandla Stenberg (“The Hunger Games”), Lee Jung-jae (“Squid Game”), Dafne Keen (“Logan”), Manny Jacinto (“Top Gun: Maverick”), Dean-Charles Chapman (“Game of Thrones”), Jodie Turner-Smith (“White Noise”) och Carrie-Anne Moss (“The Matrix”). Även finske Joonas Suotamo, som spelat Chewbacca sedan Peter Mayhews bortgång, kommer dyka upp, fast som en ny wookie vid namn Kelnacca. Bakom serien står Leslye Headland (“Russian Doll”).
 
Wookie-jedin Kelnacca spelas av Joonas Suotamo, tidigare känd för att ha tagit över som Chewbacca efter Peter Mayhew.
 
Personligen tror jag att en serie som utspelar sig innan Luke, Obi-Wan och Leia kan vara helt rätt väg att gå för “Star Wars” - håll cameos och vinkningar till tidigare filmer på ett minimum, och fokusera på en intressant historia i den rika värld som “Star Wars”-galaxen trots allt är. Huruvida man lyckas med detta eller inte får vi se när serien har premiär på Disney+ den 5 juni, men ett första smakprov går att finna i trailern nedan:
 
| 19 mars 2024 16:05 |