Serie

Skribent

MovieZine

8 juni 2020 | 11:15

Trailer: Lyckas Peter Stormare lösa gåtan med "The American Runestone"?

Se nya trailern till dokumentärserien, som har premiär på Viaplay den 21 juni.
Idag släpps den officiella trailern för Peter Stormares nya dokumentärserie "The American Runestone". Hollywoodstjärnan vill lösa gåtan om den omdebatterade runstenen The Kensington Runestone – som välter hela den amerikanska historieskrivningen om den bevisas vara äkta.

Att gräva i gåtan om The Kensington Runestone är minst sagt kontroversiellt – något som Peter Stormare får erfara i serien. Han varnas för att ämnet är tabubelagt, och många forskare vill inte svara på hans frågor.

– Jag strider mot forskare som är rädda att förlora sina jobb, säger Peter Stormare.
 
 

Runstenen har skapat stor debatt världen över

 
På runstenen står det att den är rest av vikingarna 1362 – över ett sekel innan Christofer Columbus ska ha upptäckt Amerika. Svensken Olof Öhman, som hittade stenen i jorden under ett träd på sina ägor i USA år 1898, kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland. Olof blev snabbt anklagad för förfalskning trots att det inte fanns några direkta bevis. Anklagelser som skulle komma att påverka resten av hans liv.

Peter Stormare menar att stenen har talat till honom och att han ser det som sitt kall att ge Olof Öhman upprättelse. Med sig på resan har han amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard som delar hans fascination för runstenen.

– För mig har det absolut viktigaste varit att rentvå Olof Öhmans namn. Vi kommer från samma hembygd, det är precis 100 år emellan oss och han utvandrade till Amerika 100 år innan mig. Det känns som att det var meningen att våra vägar skulle korsas, säger Peter Stormare.
 
 
"The American Runestone" har premiär på Viaplay söndagen 21 juni med alla sex avsnitt.
| 8 juni 2020 11:15 |