Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 februari 2023 | 21:30

Sorgsen polsk åsna i en av vårens bästa biofilmer

Se trailern och lägg filmen på minnet. Du vill inte missa den Oscarsnominerade ”EO” när den når svenska biodukar i april.
Jag blev otippat nog smått förälskad i den polska dramafilmen ”EO” när jag av en slump såg den på Cannes filmfestival förra året.
 
Det är en till synes enkel roadmovie-ish historia om en cirkusåsna som passar på att rymma när myndigheterna stänger cirkusen. På sin väg genom landet möter EO på en rad olika människor, vissa vänliga och andra inte, och låter oss blicka in i deras liv.
 
 
Flera starka känslor och överraskande livsöden skildras genom det naiva djurens aldrig dömande blick. Och vad som överraskar än mer är hur regissören Jerzy Skolimowski, polsk filmveteran med 85 år och 30 filmer på nacken, berättar den här historien med ett frenetiskt bildspråk och modernt musikval.
 
Uppskattar du, som jag, du tänkvärda och udda filmer från knasiga provokatörer som David Lynch eller Gaspar Noé, kolla in trailern till ”EO” här:
 

”EO” visades nyss på Göteborgs filmfestival. MovieZines recensent Andreas Samuelson hyllar ”en inspirerad, påfallande vacker film med mörk humor och absurda inslag”. Det blir biopremiär för den snälla åsnan 24 mars.
| 9 februari 2023 21:30 |