Film

Skribent

Viktor Jerner

6 september 2017 | 09:00

Trailer: Christian Bale återvänder i brutala och oförlåtande "Hostiles"

Filmen har kallats "en av de mest brutala westernfilmer som någonsin har gjorts".
"Hostiles" är en vinnare redan på pappret för mig, då den verkligen bockar av alla ingredienser man kan tänkas behöva för att vispa ihop en riktigt episk filmupplevelse, och lite till. För det första så är det regissören Scott Cooper som styr skutan, vilket för mig är en certifierad kvalitetstämpel. De flesta kan enas kring kvaliteterna i "Crazy Heart", men för mig personligen har det mer med "Out of the Furnace" och "Black Mass" att göra, två filmer som jag har gett skinande fyror till i mina recensioner här på MovieZine. Med andra ord anser jag att båda är hopplöst underskattade.
 
Här återförenas Cooper dessutom med allas vår Christian Bale som spelade huvudrollen i just "Out of the Furnace" och som råkar tillhöra vår tids absolut vassaste skådespelare. En av hans mest sorgligt bortglömda prestationer är den i James Mangolds dynamit-western "3:10 to Yuma", så jag är minst sagt taggad på att få se honom dra västerut igen, till laglöshet och blodigt grus. Den här gången spelar han en soldat som får i uppdrag att eskortera en cheyenne-hövding (Wes Studi) genom USA:s mest oförlåtande terräng. På vägen möter han bland annat änkan Rosalie (majestätiska Rosamund Pike) vars hela familj mördades av comanche-krigare.
 
Kolla in den mäkta imponerande första trailern nedan:
 
 
Coopers samarbete med den japanska filmfotografen Masanobu Takayanagi är ett av hans smartaste drag hittills som filmskapare och det fortsätter betala sig, så även här. Filmen ser verkligen helt otroligt vacker och storslagen ut, likt klassiska westerns signerade bland andra John Ford och Sergio Leone. Den amerikanska kritikern David Ehrlich som såg filmen i samband med filmfestivalen i Telluride tyckte inte om den särskilt mycket men kallade den för "en av de mest brutala westerns som någonsin har gjorts", vilket också gör mig grymt nyfiken. Genren är ju inte direkt känd för att bjuda på fredagsvänligt myspys, så det känns som att den måste gå till riktigt mörka och råa platser för att förtjäna den titeln.
 
Likt hur "Black Mass" tog den ytterst slitna storymallen kring en ökänd gangsters uppgång och fall och höjde den till skyarna tror jag att Cooper med sin tekniska briljans och passion kan lyfta en berättelse vi har sett tusen gånger tidigare även i det här fallet. Om inte annat så får vi se skådespelare som Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi, Jesse Plemons, Rory Cochrane, Peter Mullan, Ben Foster, Timothée Chalamet och Paul Anderson sväva runt i Takayanagis bildrutor, och redan där är jag nöjd.
 

Vidare läsning: Första bilderna från Steven Soderberghs Netflix-western "Godless" skvallrar om en ursnygg miniserie

| 6 september 2017 09:00 |