Film

Skribent

Paul Dakwar

6 april 2024 | 06:06

Kapade huvuden och rabiata babianer? Tragedierna kring “The Omen” är lika skräckinjagande som filmen

Är det ett sammanträffande att produktionen bakom “Omen”-filmerna drabbas av tragedier? Eller hänger det alltid ett svart moln över filmerna om antikrist?
Flera produktioner som berör ämnen inom det ockulta verkar ha utsatts för olyckor, såpass att många kallar det för “förbannelser”. “The Crow”, “Exorcisten” och inte minst “The Omen”.
 
Ett sammanträffande? Det kan det mycket väl vara. Men enligt klassiska ordspråket som lyder: “en gång är en olycka, två gånger är en slump, tre gånger är ett mönster”, blir det svårt att nöja sig med att olyckorna under produktionen av originalfilmen “The Omen” bara är sammanträffanden.
 
Skeptisk? Efter att prequeln “The First Omen” precis haft premiär, har Moviezine listat alla tragedier som hänt i samband med “Omen”-filmerna.
 

Blixten slår aldrig ner på samma plats två gånger … såvida inte du producerar “The Omen”

 
“The Omen”-förbannelsen började redan i samma veva som produktionen av första filmen, år 1975. Skådespelaren Greogory Peck satt på ett flygplan mot London som plötsligt träffades av blixten. Om än ovanligt är det ju förstås inte helt omöjligt att det händer. Men när produktionsledaren Mace Neufeld knappt två veckor efter satt på ett flygplan som också blev träffad av blixten, då kanske man höjer lite på ögonbrynen. Men det är inte förrän manusförfattaren David Seltzers flygplan OCKSÅ TRÄFFAS AV BLIXTEN som man uttrycker ett “äej, vad sjutton är det som händer?”. Och det tar inte slut där: Under filminspelningen i Rom var producenten Harvey Bernhard på håret att bli träffad av blixten! Hmmm. Är det ett sammanträffande? Spelade åskguden Tor ett spratt? Eller kan det vara…en förbannelse?
 

Terrorism och explosioner

 
Under inspelningen av “The Omen” drabbades London av en serie sprängdåd orsakade av IRA, något som inte var ovanligt under den perioden. Nog är det därför inte så konstigt att “The Omen”-produktionen skulle ha drabbats av detta. Eller? Mace Neufeld, förmodligen redan nervös efter att hans flygplan hade träffats av blixten, hade planerat att äta på en restaurang i närheten. Dock fanns det tydligen inga lediga platser efter att en IRA-bomb hade förstört restaurangen. Dagen efter inspelningen drabbades även hotellet där regissören Richard Donner hade övernattat av ett sprängdåd. Hmmm. 
 

Dödliga apor och galna helveteshundar

 
Vad vore en förbannelse utan djur som plötsligt blir helt rabiata? En rabiat kanin kanske hade kunnat gå att hantera. Men rottweilers, babianer och…lejon? Hell no (pun intended). Ni som sett “The Omen” vet varför rottweilers associeras med filmen. Och inget skriker mer “hellhound” än när hundarna som användes för att gestalta filmens helveteshundar vänder sig om och attackerar hundtränaren, som blev allvarligt skadad trots att denne tog stora försiktighetsåtgärder.
 
Minns ni dessutom scenen i filmen där lilla-antikrist Damien och hans mamma åker bil genom en djurparkssafari och blir attackerade av helt galna babianer? Tyckte ni att skådespelarnas reaktioner var övertygande? Bra. För reaktionerna var äkta. Även om scenen fanns i manuset, så var babianernas våldsamma ilska av en betydligt högre grad än det som förväntades.
 
Men det slutar inte där, för här kommer det sjukaste: Djurparksskötaren som var ansvarig under den scenen hittades död morgonen därpå, helt mörbultad och riven av ett lejon (eller en tiger, vissa källor påstår nämligen lite olika saker. Kanske en liger?)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Bilolyckor och halshuggningar

 
(Spoiler alert): Ni som sett filmen vet att journalisten Keiths fotografier hintar om hur karaktärerna i filmen dör, och att han själv dör genom att hans huvud blir kapad av ett glasfönster som råkar ramla ut från en lastbil.
 
Ännu läskigare och tragiskt blir det när man får veta att Liz Moore, assistent till filmens designer för speciala effekter, John Richardson, dog på ett liknande sätt. Under deras resa genom Nederländerna råkade Moore och Richardson ut för en fruktansvärd bilolycka. Richardson klarade sig med mindre skador, men Moore miste livet då ett däck kraschade in i deras bil och tragiskt nog kapade av hennes huvud. Sammanträffande?
 
Eller är det också en slump att detta skedde fredagen den 13 augusti 1976 — vid en vägskylt som visade att det var 66,6 kilometer från staden Ommen? Slump eller inte, så var Moores död en fruktansvärd tragedi.
 

Förbannelsen är fortfarande verksam

 
Händelser under 2000-talet tycks indikera att "The Omens" förbannelse fortfarande har kraft. År 2005, under inspelningen av en dokumentär om förbannelsen, berättade producenten Alan Tyler att två olika kamerateam, på helt olika platser, stötte på liknande typ av tekniska problem med det inspelade materialet.
 
Och år 2006 drabbades nyversionen av filmen av två separata olyckor. Först dog skådespelaren Pete Postlethwaites bror oväntat efter att ha (påstått) fått tre sexor i ett pokerspel.
 
Den andra händelsen var hur en hel drös med film gick oförklarligt förlorat under bearbetning, bland annat en som innehåller scenen där Liev Schreiber, som spelar Damiens pappa, upptäcker djävulens födelsemärke på Damien. 
 
Är du skeptisk? Eller tror du att förbannelsen finns, och att den även har drabbat produktionen av “The First Omen”?
 
| 6 april 2024 06:06 |